Stad HALLE legt positieve jaarrekening voor

C21

Stad HALLE legt positieve jaarrekening voor

Download-1
 
De stad Halle kan financieel positieve cijfers voorleggen. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 van de stad en het OCMW
Halle heeft nog steeds meer inkomsten dan uitgaven. De stad gaf in 2023 73 miljoen euro uit. Dat is 4,8 miljoen euro meer dan vorig jaar. De nasleep van de energiecrisis zorgde mee voor een verhoging. Gelukkig stabiliseren de prijzen stilaan. Ook de loonlast blijft hoog door de verschillende indexeringen.
Halle ontving ook 90 miljoen euro aan inkomsten. Dat is dan weer 12 miljoen euro meer dan vorig jaar. Als grootste rede was er in 2023 een eenmalige snellere inning van de personenbelasting waardoor deze opvallende stijging te verklaren is.
15,8 miljoen euro geïnvesteerd in projecten
Vorig jaar werd er 13,2 miljoen euro geïnvesteerd. De grootste investeringen in 2023 waren de restauratie van de Sint-Rochuskerk (1,7 miljoen euro), het vervangen van de openbare verlichting door energievriendelijke LED-verlichting via Fluvius (1,6 miljoen), het structureel onderhoud van de wegen (0,9 miljoen), de bouw van het nieuw recyclagepark (0,9 miljoen) en de nieuwe gebouwen op speelplein Joepie (0,8 miljoen).
Halle kan verantwoord lenen
De financiën van de stad blijven gezond. Vlaamse steden en gemeenten toetsen die af aan de zogenaamde autofinancieringsmarge. Die bedraagt 13,1 miljoen euro. Concreet betekent dit dat Halle in de toekomst verantwoord geld kan lenen om projecten te realiseren.
Schulden blijven onder controle
Intussen houdt de stad de schulden onder controle. In december 2023 had de stad 33,7 miljoen euro aan schulden. Dat is iets meer dan het jaar voordien maar nog steeds mijlenver verwijderd van de hoge schuldenlast uit het verleden. Ter vergelijking: in 2014 was dat nog 57,6 miljoen euro, bijna het dubbele.
Buffer voor financiële uitdagingen
Halle komt alle verplichtingen die de hogere overheid financieel oplegt perfect na en er is zelfs een buffer waarmee we de financiële uitdagingen voor de komende jaren aankunnen. De energiebesparende maatregelen en investeringen die we de laatste jaren namen hebben intussen ook hun effect waardoor het verbruik van gas, elektriciteit en water jaarlijks afneemt en de kosten onder controle zijn.
De stad Halle kan financieel positieve cijfers voorleggen. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 van de stad en het OCMW.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 jun 2024

archief