1ste Vlaams-Brabants Kampioenschap van de kwekers van het Brabants trekpaard op 21 juli in BOGAARDEN

C21

1ste Vlaams-Brabants Kampioenschap van de kwekers van het Brabants trekpaard op 21 juli in BOGAARDEN

Img_9423
 

Op zondag 21 juli is het jaarmarkt in Bogaarden. De eerste activiteiten starten reeds op vrijdagvond met een After Work Tractor Pullig vanaf 17 u. Zondag starten de keuringen van de dieren vanaf 11 uur. Nieuw is het 1ste Vlaams-Brabants Kampioenschap van de kwekers van het Brabants trekpaard Dit is een totaal nieuw concept voor de jaarmarkten in Vlaanderen: Er is de hele dag animatie met tractor oldtimers en De Romeo's sluiten het geheel af.
Dit is een totaal nieuw concept voor de jaarmarkten in Vlaanderen dat zich als volgt vertaalt:
• Het aantal deelnemende paarden per fokker / eigenaar wordt beperkt tot 4. Dit impliceert dat de ‘kleine’ fokkers ook aan bod komen en niet gedomineerd worden door grote fokstallen. Dit vertaalt zich duidelijk in het aantal inschrijvingen van fokkers die anders niet deelnemen aan wedstrijden.

• Voor elk deelnemend paard wordt eenzelfde bedrag als prijzengeld uitbetaald, nl 100 € per deelnemende merrie en 200 € per deelnemende goedgekeurde hengst.

• Een bonus van 100 € is voorzien voor fokkers die een 1ste keer deelnemen aan een dergelijke prijskamp.
Bij de keuring zal de jury toelichting verschaffen aan zowel de eigenaars van de paarden als aan het publiek. Hoe ze tewerk gaan, wat bekeken wordt en het belang ervan, hoe de rangschikking opgemaakt wordt enz. De jury vertelt aan welke standaard een Belgisch Trekpaard moet voldoen: de benen, de voeten en de stand ervan, de gangen, inplanting van de schouder, de rug, de staart enz…
• Het publiek kan nog verder info vragen aan de keurmeesters. 
• Tot slotte wordt de kampioenmerrie en de kampioenhengst aangeduid die elk een bijkomend bedrag van 500 € toegewezen krijgen.
Deze nieuwe visie moet voor de fokkers een stimulans zijn om verder te doen en met hun paarden naar buiten te komen. Voor het publiek is het de bedoeling de belevingswaarde aanzienlijk te stimuleren, gezien er duidelijk afgestapt wordt van de klassieke manier van keuringen waar de meeste toeschouwers zonder enige toelichting er niets van begrijpen. 
Dit vernieuwend initiatief is mogelijk realiseerbaar dankzij een Leader Microproject Pajottenland+ ingediend door Jaarmarktcomité Bogaarden met als deelnemende partner de Vereniging van de Vlaams-Brabantse Kwekers van het Brabants Trekpaard. Dit project wordt eveneens medegefinancierd door Europa.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 sep 2024

archief