Vlaams-Brabantse speelplaatsen worden mooier en groener

C21

Vlaams-Brabantse speelplaatsen worden mooier en groener

Benweytsjuni2024
 
3 scholen in Vlaams-Brabant krijgen meer dan € 350.000 om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen. Dat is het resultaat van de projectoproep ‘Natuur in je school’. De scholen kunnen het Vlaamse geld gebruiken om af te rekenen met stenen en beton en volop te kiezen voor bomen en ander groen. De leerlingen krijgen zo een veel fijnere leeromgeving. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reageert tevreden: “We willen meer onderwijskwaliteit en dat betekent ook dat we aandacht hebben voor een meer kwalitatief milieu om in te leren. Vlaams-Brabant is sowieso al een provincie met heel wat groen. Dat mag ook binnen de schoolmuren”.
 
Heel wat scholen hebben speelplaatsen die bijna uitsluitend bestaan uit stenen of beton. Leerlingen kunnen in de zomer zo weinig verkoeling vinden en het is ook niet echt een inspirerende leeromgeving. Scholen die inzetten op ontharding en vergroening kunnen veel winst boeken: ook leerwinst. Leerlingen die zich goed voelen, kunnen immers ook goed leren. Daarom heeft ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir sterk ingezet op de vergroening van speelplaatsen. In februari kwam er een nieuwe oproep ‘Natuur in je school’ en er waren opnieuw heel wat scholen die intekenden op het project. Ook scholen uit Vlaams-Brabant.
 
Er zijn nu 3 scholen in Vlaams-Brabant die samen meer dan € 350.000 krijgen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen. Concreet gaat het om buurtschool De Winde in Halle, Don Bosco in Haacht en De Wijnpers in Leuven. Zij kunnen nu werk maken van een groenere leeromgeving, door steen of beton in te ruilen voor groen en natuur. De scholen zorgen zo mee voor minder droogte en minder hitte. Samen gaan ze zo’n 2.300 m² ontharden en bijna 4.000 m² vergroenen. Leerkrachten kunnen de nieuwe leeromgeving ook aangrijpen om af en toe buiten les te geven, over bijvoorbeeld insecten en de seizoenen. De speelplaats kan zo een verlengde worden van het klaslokaal, met veel extra leerkansen.
 
Minister van Onderwijs Ben Weyts is blij met de investeringen in Vlaams-Brabant. “Onze leerlingen spenderen veel uren op speelplaatsen. Ik ben blij dat scholen steeds meer oog hebben voor het belang van een aangename leeromgeving. We voeren de strijd voor meer onderwijskwaliteit op verschillende fronten, en dit is er één van”.
 
“We willen komaf maken met grijze woestijnen en gaan naar groene oases”, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir. “Kinderen die veel groen rond zich hebben en daar in kunnen ravotten, zullen later ook meer respect en waardering hebben voor de natuur”.

School Gemeente Gaan ontharden: Gaan vergroenen: Vlaamse Steun:

De Wijnpers Leuven 736 m² 950 m² € 73.705

Don Bosco Haacht 800 m² 2470 m² € 200.000

De Winde Halle 777 m² 499 m² € 82.222

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

gekend op de redactie | 20 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief