HALLE bevraagt Stadspanel over nieuwe technologie 90 procent kent ANPR-camera, maar privacy blijft een zorg

C21

HALLE bevraagt Stadspanel over nieuwe technologie 90 procent kent ANPR-camera, maar privacy blijft een zorg

Scherm__afbeelding_2024-10-17_om_19
 

In de zomer van 2024 vulden 627 inwoners van het Stadspanel een vragenlijst in over het gebruik van nieuwe technologieën door de stad Halle. Ze gaven hun mening over onderwerpen zoals camera’s, het gebruik van data en artificiële intelligentie (AI). Hieronder lees je wat zij hiervan vinden.

Bodycams en ANPR-camera’s meest bekend
Het meest bekend zijn de bodycams en ANPR-camera’s (die nummerplaten herkennen). Bijna 90% van de deelnemers weet waarvoor deze dienen. Maar minder bekend is bijvoorbeeld ‘Floating car data’ (75% weet niet wat dit is). Dit zijn gegevens over de snelheid en de locatie van voertuigen, die anoniem verzameld en verkocht worden door autobouwers en leveranciers van navigatiesystemen om het verkeer te meten.
 
Zo’n 46% van de panelleden weet wat een telraam is, namelijk een slimme verkeersteller. Door ze op strategische locaties achter het raam van Hallenaren te plaatsen, kan het verkeer geteld worden. Vooral jongere mensen hebben meer kennis van AI.
 
20% maakt zich zorgen over privacy
De meeste panelleden vinden dat nieuwe technologieën de stad efficiënter maken. Toch maakt 20% van de deelnemers zich zorgen over hun privacy. Meer dan 90% vindt het dan ook heel belangrijk dat hun gegevens veilig bewaard worden.
 
Camera’s die helpen bij het bestrijden van overlast en het aangeven van vrije parkeerplaatsen worden goed ontvangen door de meeste inwoners. Maar technologieën zoals het meten van bezoekersaantallen of het gebruik van warmtebeelden worden met meer twijfel bekeken. Tegenstanders vinden ze soms onnodig of zien ze als een inbreuk op hun privacy.
 
55 % vindt generatieve AI handig
Generatieve AI, technologie die kan helpen bij het schrijven van brieven of het geven van duidelijkere antwoorden, wordt door 55% van de deelnemers als handig beschouwd voor eenvoudige taken. Toch wil een meerderheid van het Stadspanel dat er altijd een menselijke controle blijft. 9 op de 10 mensen vinden het belangrijk dat ze kunnen doorverbonden worden met een medewerker van de stad als ze dat willen.

Beter inspelen op zorgen van inwoners
Dankzij de feedback van het Stadspanel kan stad Halle beter inspelen op de noden en zorgen van de inwoners rond nieuwe technologieën. Wil je meer weten? Het volledige rapport kan je nalezen op participatie.halle.be. Meer info over hoe AI stad helpt om jou beter van dienst te zijn vind je op www.halle.be/gebruik-ai.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 09 okt 2024
Hugo Devillé | 02 okt 2024

archief