SINT-PIETERS-LEEUW - Raad van State schorst RUP Wilderveld

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Raad van State schorst RUP Wilderveld

Wilderveld_grote_foto
Repro EP

Het fel-betwiste RUP Wilderveld in Sint-Pieters-Leeuw is door de Raad van State geschorst. Het arrest betreft zowel het besluit van de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw (dd. 22 december 2011) als dat van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant (dd. 14 juni 2012). De zaak werd bij de raad van State aangespannen door enkele inwoners van de wijk Wilderveld onder impuls en met de steun van het wijkcomité Wilderveld Verstikt

Dit geeft vooruitzichten op de opmaak van een nieuw en een goed RUP Wilderveld, waarbij niet alleen gedacht wordt aan nieuwe inwoners, maar ook aan de leefkwaliteit van de huidige bewoners. Het nieuwe gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft in zijn bestuursakkoord reeds aangekondigd het RUP Wilderveld te willen aanpassen. Maar het is voor het wijkcomité Wilderveld verstikt   een hele geruststelling dat naast de politieke wil om het oude RUP Wilderveld niet uit te voeren, er nu ook wettelijk op papier geen oud RUP Wilderveld meer bestaat.     
Hiermee komt een voorlopig einde aan het verhaal van het protest tegen het RUP Wilderveld. Deze golf van protest ontstond spontaan in de zomer 2010, toen bij het openbaar onderzoek de wijkbewoners massaal hun bezwaren uitten tegen de plannen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. De inwoners vreesden dat de leefbaarheid van hun woonwijk zwaar zou worden geschaad door de inbreiding met oorspronkelijk 800 nieuwe woningen, waarbij ook de schaarse groene plekken zouden worden opgevuld met wegen en huizen. Toen de gemeente doorzette en geen echt gehoor gaf aan de meer dan 500 bezwaarschriften, ontwikkelde zich gaandeweg een strijd tussen de wijkbewoners en het gemeentebestuur. De wijkbewoners verzamelden zich daarom in een wijkcomité ‘Wilderveld Verstikt’. Uiteindelijk leidde dit spontane volksprotest tot nooit geziene taferelen op het Leeuwse gemeentehuis met de rumoerige opkomst van honderden inwoners tijdens hoorzitting en gemeenteraad.
Naast de emotie en het zichtbaar protest, werd er ook op administratief vlak een procedureslag gestreden door het wijkcomité. Vooreerst legde het gemeentebestuur immers grotendeels het advies van de GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) naast zich neer. Nadien aanvaardde de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, het besluit van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw niet en moest de gemeente haar huiswerk (en dat van de GECORO) gedeeltelijk opnieuw maken. Bij deze herkansing werd het advies van de GECORO andermaal niet gevolgd en werden vooral de termijnen niet gerespecteerd. Tot slot had ook de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant een herkansing nodig, toen de voogdij-minister stelde dat het RUP Wilderveld gedeeltelijk inging tegen de Vlaamse plannen voor het Brussels voorstedelijk gebied.
Deze procedureslag wordt nu beslecht voor de Raad van State. In zijn arrest van 7 februari 2013 heeft de Xe kamer van de Raad van State de schorsing bevolen van zowel het besluit van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw (dd. 22 december 2011) als dat van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant (dd. 14 juni 2012) met betrekking tot de definitieve vaststelling en de goedkeuring van RUP Wilderveld. In zijn 24 bladzijden tellende arrest treedt de Raad van State de argumenten bij dat er ernstige procedurele fouten zijn gemaakt. De zaak werd bij de raad van State ingespannen door enkele inwoners van de wijk Wilderveld onder impuls en met de steun van het wijkcomité Wilderveld Verstikt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2013
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief