SINT-PIETERS-LEEUW - Archief van Jozef Sluys overgedragen aan Museum voor het Vlaamse leven.

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Archief van Jozef Sluys overgedragen aan Museum voor het Vlaamse leven.

Editiepajot_leeuw_jozef_sluys_fotosluys
Jozef Sluys. (Foto Nand Sluys)
 

Het archief van de ere-organist van de Brusselse St-Michiels- en St-Goedelekathedraal van Brussel werd overgedragen aan het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel. Het archief omvat zijn optredens en huldigingen van 1955 tot 2012, met heel wat interessante bijdragen, o.a. de inspeling van het orgel van President Mobutu en zijn concerttournees in de voormalige Sovjet-unie.

 Dit archief is beschikbaar voor het publiek en kan steeds ter plaatse geraadpleegd worden bij archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel, Arduinkaai 28, 1000 Brussel. Telefoon: 02 209 06 01 – e-mail: info@amvb.be
Op voordracht van burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V), heeft de Leeuwse gemeenteraad het ereburgerschap toegekend aan organist en ridder Jozef Sluys. Hij is de eerste die de titel van "ereburger van Sint-Pieters-Leeuw" krijgt.
 In juli 2009 kreeg Vlezenbekenaar Jozef Sluys de adellijke titel van Ridder. Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.
 Hij maakte tal van cd’s met werken van Belgische componisten zoals Lerinckx, Tinel, De Boeck, Peeters, Jongen, Verschraegen en anderen.
 In 1973 kreeg zijn LP met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.
 Hij is de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2013
Felix Merckx
Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief