Premie voor restauratie Sint-Pieterskerk in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Premie voor restauratie Sint-Pieterskerk in SINT-PIETERS-LEEUW

Editiepajot_leeuw_kerk_rink_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 948.745,58 euro toe voor de tweede restauratiefase van de Sint-Pieterskerk aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw. In deze fase wordt de toren grondig gerestaureerd. De laatgotische kerk is sinds 1938 beschermd. Samen met het ommuurde kerkhof is de kerk opgenomen in een beschermd landschap.

In een vorige fase kwam het koor aan bod, in een derde en laatste fase zal het schip van de kerk en het interieur worden gerestaureerd.
“Tijdens deze restauratiefase wordt de 16de-eeuwse kalkzandstenen toren aangepakt,” aldus minister Bourgeois. “Daarbij zal zoveel mogelijk kalkzandsteen behouden blijven of vervangen worden door een identieke steen. De gevels worden gereinigd en verweerd voegwerk wordt verwijderd. Ook de houten dakconstructie krijgt een opknapbeurt, en de leien dakbedekking wordt vernieuwd. Het 19de-eeuwse glasraam wordt gerestaureerd en krijgt voorzetbeglazing.”
Architect Karel Breda: “We kunnen nu in aanbesteding gaan en einde van dit jaar starten. Dit is niks te vroeg, want de hoofdbalk van de draagstoel die de torenconstructie schraagt moet dringend hersteld worden. Het werk omvat naast de torenwerken tevens het volledige parement van de westbouw en de restauratie van het westelijk glasraam. Bovendien worden ook de fresco’s van De Geetere in het transept gerestaureerd.”
Schepen van Erfgoed, Jan Desmeth, is verheugd met de beslissing van de minister: “Dit is twee maal goed nieuws. De 2de fase kan nu aanbesteed en uitgevoerd worden zodat onze beschermde kerk en omgeving verder gerestaureerd kan worden. Ook financieel is het goed nieuws, want vanaf 2014 wijzigt de wetgeving en zou de bijdrage van de gemeente 30 % in plaats van 10 % bedragen. Dat is toch een belangrijk verschil. Deze 2de en voorlaatste fase zal de kerk en het mooie centrum van onze gemeente een nieuwe opwaardering geven.”
Secretaris van de werkgroep voor Streek- en volkskunde, Gilbert Pické: “Mooi dat deze beslissing valt in de week voorafgaand aan ons volgende nummer van “Lewe”, dat net handelt over de restauratie van de kerk. Het gemeentebestuur en de leden van de Heemkunde zullen het zeker voor het einde van de maand ontvangen. Geïnteresseerden kunnen deze uitgave bekomen door een storting van 2,5 euro op rekening BE26 0910 1163 0329.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief