SINT-PIETERS-LEEUW - Schuttersgilde Sint-Sebastiaan viert 525-jarig jubileum met jubileumboek en gildebier

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Schuttersgilde Sint-Sebastiaan viert 525-jarig jubileum met jubileumboek en gildebier

Editiepajor_leeuw_schutters_foto_1_foto_merckx
De schutters tonen hun jubileumbier en hun 'Leeuwse schutter. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajor_leeuw_schutters_foto_2_foto_merckx
Raf Meert krijgt het eerste boek uit de handen van Omer Walravens. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajor_leeuw_schutters_foto_3_foto_merckx
Vader en zoon Devillé van 'Den Herberg' zorgden voor de 'Leeuwse schutter'. (Foto's © Felix Merckx)
 

De Koninklijke schuttersgilde Sint Sebastiaan van Sint Pieters Leeuw viert dit jaar zijn 525-jarig jubileum. Naar aanleiding van dit jubileum hebben zij een jubileumboek uitgegeven en lieten ze een gildebier brouwen.

Het nieuwe gildebier kreeg de naam ‘Leeuwse Schutter’ en werd gebrouwen door Bart en Kloris Devillé van ‘Den Herverg’ in Buizingen. Het is een blond biertje van 6,2 graden alcohol en zal momenteel alleen te verkrijgen zijn in het schuttershof en niet in de handel.
Het jubileum boek beschrijft de laatste 25 jaren van de schuttersgilde en dat is een bewuste keuze. Gunther Coppens: “Bij ons 500 jarig bestaan hebben wij een boek uitgegeven met de geschiedenis van de eerste 500 jaar van het bestaan van de schuttersgilde. Wij wilden dat niet allemaal herhalen”
In het nieuwe boek werd er één thema per jaar behandeld en voor het maken ervan werd een redactieraad opgericht. Een groot aandeel in het verschijnen van het nieuwe boek had zeker Raf Meert. Hij stond onder meer in voor de lay-out en voor de historische inleiding.. Door al zijn zoekwerk is hij er achter gekomen dat de Sint-Sebastiaansgilde geen 525 jaar bestaat maar wel 548 jaar. Binnen twee jaar dus terug feest. Voor zijn uitzonderlijke prestatie werd Raf Meert dan ook opgenomen in de Orde van Sint-Sebastiaan. Het boek kost 20 euro en is te verkrijgen in het schuttershof.
De Koninklijke schuttersgilde Sint-Sebastiaan van Sint-Pieters-Leeuw is de oudste sportvereniging van de gemeente en werd opgericht vóór 1488. Zij voeren de traditionele handboogsport hoiog in hun vaandel.
In vergelijking met vele andere plaatsen klimt de schutterstraditie te Sint-Pieters-Leeuw hoog op in het verleden. Er werde sporen van terug gevonden toen Filips van Horne – van Baucignies, heer van Gaasbeek was (1436 – 1488).
Hun van actie bevindt zich op het Schutterserf, de gemeentelijke schietstand op het recreatieterrein tussen de J. Depauwstraat en de H. Vanhouchestraat. Deze locatie benadert de historische, nl. het domein van de adellijke familie de Roose, de vroegere eigenaars van het Colomadomein. Op twee wippen poogt men zoveel als mogelijk “vogeltjes”, die op 22 m. hoogte staan, naar beneden te halen met boog en pijl. Alle leden van de Schuttersgilde van Sint-Pieters-Leeuw verplichten er zich toe een boog zonder katrollen, vizieren of andere technische snufjes te gebruiken.
Naar aanleiding van hun 525-jarig bestaan zijn er nu zaterdag en maandag (Pinksteren) twee feestschittingen op het schuttershof vanaf 14.30 uur. Voor beide schittingen is er een prijzenpot van 1.300 euro in naturaprijzen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief