SINT-Pieters-Leeuw - Arbeidersploegen worden hervormd

C21

SINT-Pieters-Leeuw - Arbeidersploegen worden hervormd

Gemeenteraad_2013
Repro EP

De gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw keurde een hervorming van de arbeidersploegen goed. Er zullen vier groepen overblijven, met twee ploegbazen en één meewerkende adjunct per ploeg. In totaal worden hierdoor ook twee plaatsen bespaart, ook al was dit niet de oorspronkelijke insteek van het denkwerk.

De beoogde doelstelling bestond erin een meer logische indeling te realiseren. Zo zullen alle schoonmaakmedewerkers één ploeg vormen zodat uitwisseling vergemakkelijkt wordt. Tot op heden waren de schoonmakers verbonden aan het specifieke gebouw, waardoor het overzicht ontbrak. De ploeg “schoonmaak” valt onder dezelfde ploegbaas als de ploeg “gebouwen”.
Tevens zullen de arbeidersploegen “groen” en “openbaar domein” onder één ploegbaas vallen, zodat flexibiliteit tussen beide ploegen gemaximaliseerd kan worden.
Zowel Kathleen D’Herde (Open VLD) als Jenny Sleeuwagen (Groen) vond de hervorming een gemiste kans om alle arbeider op hetzelfde niveau D te brengen.
Volgens D’Herde gaat de omvorming 60.000 euro meer kosten.
Over de verloning zegde Kathleen D’Herde het volgende: “De technisch beambten van de cel schoonmaak, blijven ingeschaald op E-niveau. Vindt de huidige meerderheid dat de mensen, die men vroeger het TOR-personeel noemde, en die dus instaan voor het toezicht, het onderhoud en de refterwerking in de scholen, vindt zij die mensen niet evenwaardig als de arbeiders, of zoals ze het nu verwoorden: de technisch assistenten? De technisch beambten hebben volgens onze fractie een job die op sommige gebieden meer verantwoordelijkheid vraagt als degene uit de andere cellen. Het begeleiden van kinderen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee! Hun werk is op zijn minst even belangrijk en gelijkwaardig als dat van de 3 andere cellen”.
In Sint-Pieters-Leeuw zijn de arbeiders op dit ogenblik verdeeld over verschillende diensten en het gemeentebestuur wenst nu alle arbeiders onder te brengen in één afdeling, geleid door één persoon, die wordt bijgestaan door ploegbazen en assistenten. Deze gelijkschakeling moet ervoor zorgen dat alle arbeiders gelijk behandeld worden. Dit lijkt heel mooi maar schijn bedriegt…
Jenny Sleeuwaegen (gemeenteraadslid Groen)sprak in dezelfde zin: “Het schema voor de nieuwe arbeidersafdeling en de werkverdeling ziet er heel goed uit. Tot we naar de verloning kijken. Dan blijkt dat arbeiders van het containerpark, de groendienst enz. , de diensten waar vooral mannen werken, ingeschaald worden op D-niveau. En dat kuisploegen, refterpersoneel en toezichthouders voor de scholen in het lagere barema E terecht zullen komen. En dat zijn net de diensten waar vooral vrouwen werken. Dit is in mijn ogen regelrechte discriminatie”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2013
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief