SINT-PIETERS-LEEUW - Herten neergelegd

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Herten neergelegd

Gemeenteraad_tekening_p200
EP

Op de jongste gemeenteraad is er heel wat te doen geweest over het neerschieten van drie herten. Vooral SP.a en Groen waren verontwaardigd over het feit dat een jager werd opgevorderd om de dieren af te schieten.

Negen herten ontsnapten uit hun weide in Vlezenbeek langs de Hogebossenstraat. Omdat ze zich niet lieten vangen en geregeld de straat overstaken vormden ze een gevaar.. Om ongevallen te vermijden werd er ingegrepen. Politie, Agentschap Natuur en Bos en de jachtbeheerseenheid besloten een jaren in te zetten om de dieren neer te schieten. Uiteindelijk konden er na het inzetten van de jager enkele herten gevangen worden. Drie herten werden uiteindelijk afgeschoten. Eén hert blijft de jager nog te vlug af.
 
Tegen deze gang van zaken is er fel protest geweest van Sp.a en Groen.Gemeenteraadsleden Jenny Sleeuwaegen (Groen) en Guy Jonville (sp.a) reageren verontwaardigd.
 
“We zijn het ermee eens dat de herten moeten worden gevangen”, vertelt Guy Jonville. “We vinden het echter onbegrijpelijk dat er nauwelijks inspanningen werden geleverd om deze dieren op een diervriendelijke manier te vangen”. “Er bestaan heus wel andere manieren om een hert te vangen dan het dood te schieten”, vult Jenny Sleeuwaegen aan. “ Je kan die dieren perfect vangen met netten of door ze met verdovende pijlen te beschieten. Nadien kan dan een gepast onderkomen worden gezocht”. 
 
Ook de motivatie voor het doden van de herten kan op weinig begrip rekenen van Groen en sp.a. “Een groep van nauwelijks vier dieren wordt als een ‘kudde’ bestempeld, wat de onterechte indruk geeft van een grote, bedreigende groep. Ik denk dat de jacht op die dieren even risicovol is als de dieren zelf. Het waren bovendien jonge, nog niet geslachtsrijpe dieren, waardoor er op korte termijn geen risico was voor een snelle aangroei van deze groep. Als voornaamste reden voor de jacht haalt de Burgemeester de mogelijke schade aan landbouwgewassen aan, maar dat is een drogreden. De eigenaar van de dieren is gekend. Eventuele schade kan op de eigenaar verhaald worden. Nee, dit is nog maar eens een voorbeeld van het gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn door het Leeuwse gemeentebestuur”, besluit Sleeuwaegen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief