SINT-PIETERS-LEEUW - Ouders vrezen sluiting van Puur Natuur

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Ouders vrezen sluiting van Puur Natuur

Puur_naztuur
Foto Felix Merckx

Wie weet een plaats voor ons? Dat is de vraag die 24 kinderen tussen 3 en 12 jaar uit Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem zich stellen voor het komende schooljaar. Zij zijn ingeschreven in de school Puur Natuur, maar als die niet kan uitbreiden, moet ze sluiten. En met het Centraal Aanmeldregister (CAR) kunnen deze kinderen geen plaats vinden in de scholen van Sint-Pieters-Leeuw of de omliggende gemeenten.

Het probleem stelt zich in theorie voor 94 kinderen. Dat is het aantal kinderen geboren in Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken sinds 2002. De meesten hebben nu nog plaats gevonden in de omliggende scholen, maar degenen die vanaf volgend schooljaar naar de kleuterklas moeten, hebben een probleem. Met een gemiddeld geboortecijfer van 9 kinderen per jaar voor deze 2 deelgemeenten, hebben op termijn 81 kinderen geen plaats in de omliggende scholen.
Het CAR verplicht de scholen om de kinderen die het dichtst bij de school wonen, voorrang te geven. Dit betekent dat de kinderen van Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken in alle omliggende scholen uit de boot vallen, omdat die al met capaciteitsproblemen kampen voor de omwonende kinderen.
Puur Natuur biedt een oplossing voor de kinderen, die op deze manier in hun eigen dorp en gemeenschap naar school kunnen. Voorwaarde hiervoor is dat Puur Natuur ook een kleine basisschool kan aanbieden, zodat de doorstroming van de kleuters gewaarborgd wordt. Zo verschuift het probleem niet op naar 3 jaar later, en voldoet de school aan de minimum grootte om te mogen bestaan.
Puur Natuur moet misschien sluiten
De plannen om Puur Natuur te behouden liggen klaar: een kleuterschool in de huidige locatie in Oudenaken en een basisschool in de Molenborre in Sint-Laureins-Berchem. Het gaat om een kleine school, met maximaal 40 kleuters en 60 leerlingen, verdeeld in 3 graadklassen. Maar de plannen stuiten op tegenkanting van een aantal buurtbewoners van de Molenborre.
“Dat is bijzonder jammer”, vindt Marie-Pascale Vandekerckhove, mama van Lars die binnen 2 jaar naar school moet. “Want de plannen werden al aangepast aan de vragen van de buurtbewoners. Ik snap trouwens niet dat ze alles herzien, want het oorspronkelijk voorstel werd al unaniem door alle partijen goedgekeurd in het schepencollege. Zonde dat politici nu zelfs al vóór de verkiezingen hun woord niet houden” .
De tegenstanders vrezen een zwaar mobiliteitsprobleem en de verstoring van de rust door invoer van kinderen buiten de gemeente. “Het gaat op de Molenborre om maximaal 60 kinderen, hoofdzakelijk uit de eigen gemeente en waarvan een heleboel te voet, met de fiets of de bus zal komen. Komen ze toch met de auto, dan hebben we het over maximaal 30 à 40 auto’s die even langskomen, gespreid over een uur ’s morgens en ‘s avonds,” vervolgt Marie-Pascale.
“Een dorpsschool als Puur Natuur bevordert niet alleen de sociale cohesie, maar biedt ook ondersteuning aan lokale gezinnen. En dat is, in het licht van het CAR en de capaciteitsproblemen van de scholen, zeker niet te onderschatten”, vult Jean Louis de Chaffoy de Courcelles, papa van Pierre, kleuter in Puur Natuur, aan.
 Marie-Pascale en Jean Louis hebben, samen met andere ouders en sympathisanten, een brief geschreven aan alle inwoners van Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken om hen te informeren over de plannen met Puur Natuur, én om hun mening erover te vragen.
“Ouders gaan langs in hun buurt om de brief af te geven, of steken ze in de bus. Het is belangrijk dat we kunnen uitleggen waar het om gaat, maar ook dat we goed weten welk draagvlak voor deze school bestaat, ” besluit Marie-Pascale.
Je kan je mening geven via www.puurnatuurbis.be of een mailtje sturen naar info@puurnatuurbis.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2014
Felix Merrckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief