SINT-PIETERS-LEEUW - Bart is de koning en Snoowi is de prinses

SINT-PIETERS-LEEUW - Bart is de koning en Snoowi is de prinses

Schieten_1
Koning Bart Coudron en prinses Snoowi Basteleurs. (Foto's Felix Merckx)
 
Schieten_3
Bart Coudron en Bart Dannau hadden meer dan 70 beurten nodig om uit te maken wie de koning werd. (Foto Merckx)
 
Schieten_4
Foto's Felix Merckx
 

  Op Paasmaandag hield de Koninklijke St. Sebastiaansgilde uit Sint-Pieters-Leeuw zijn koningsschieting. Deze schuttersgilde bestaat sinds 1465 en het is reeds eeuwen de traditie dat er op Paasmaandag in het dorp een nieuwe koning(in) en prins(es) gekroond wordt of dat men zijn of haar titel kan verlengen. Snoowi Basteleurs schoot zich prinses bij de jeugd en Bart Coudron schoot zich koning.

Bij de mannen werd het een spannende strijd. In de derde ronde schoot zowel Bart Coudron als Bart Dannau de hoofdvogel af, zodat er een barrage moest gespeeld worden. Na meer dan 70 schoten kroonde Bartr Coudron zich tot koning. Hij is 26 jaar schoot zich in 2006 al tot prins en komt uit een familie van boogschutters. Zowel zijn ouders als zijn grootvader zijn boogschutters.

Prinses werd Snoowi Basteleurs uit Dilbeek. Zij is 14 jaar en schiet al met de boog toen ze zeven jaae was. Ook haar ouders schieten met de boog en zij loopt zchool p, Don Bosco Groot- Bijgaarden.

De koning heeft het voorrecht om zich een jaar lang koning van de gilde te noemen en de koningsbreuk uit 1692 te mogen dragen bij officiële gelegenheden. Net zoals de prins de prinsenbreuk mag koesteren.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 12 mei 2018

archief