SINT-PIETERS-LEEUW - Klachten over lawaaihinder bij bouw Kanaaltuinen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Klachten over lawaaihinder bij bouw Kanaaltuinen

Kanaaltuinen_2
EP

 Reeds 9 maanden klagen de inwoners van de wijk in Zuun, waar het nieuwbouwproject Kanaaltuinen gestart is, over lawaaihinder, maar zij vinden geen gehoor bij het gemeentebestuur. De buurtbewoners werden de afgelopen maanden meermaals gewekt door nachtelijk lawaai veroorzaakt door het bouwbedrijf.

“De bouwheer van dit project, Zabra Real Estate, houdt zich nieaan de geldende reglementen. Telkens weer wordt er voor 7u ’s morgens gewerkt, wat heel wat lawaai overlast met zich meebrengt”, zeggen de buurtbewoners.

ZI dienden al herhaaldelijk klacht in bij de gemeente en bellen geregeld naar de politie. Er wordt dan een dossier opgemaakt en de bouwheer wordt gecontacteerd om hem erop te wijzen. Een paar dagen wordt er niet voor 7u gewerkt en nadien doen ze gewoon terug hetzelfde. Maar er wordt niks concreets gedaan om de problemen te verhelpen.

Open Vld SPL vindt het ongehoord dat er geen gehoor wordt gegeven aan deze klachten. “Dat er hinder is bij bouwwerven, daar zijn we ons van bewust. Maar de gebruikelijke hinder is al erg genoeg voor de buurtbewoners zonder dat er nog eens elke dag het geldend reglement moet worden overtreden”, zegt Kathleen D’Herde (raadslid Open VLD).

In het GAS-reglement goedgekeurd door de gemeenteraad staat over de hinder

§3. Het hanteren, laden of lossen van materialen, toestellen of voorwerpen die lawaai voortbrengen, zoals platen, staven, dozen, vaten of metalen recipiënten of andere, vallen onder de volgende principes:

 1. deze voorwerpen dienen gedragen en niet gesleept te worden, op de grond geplaatst en niet geworpen te worden;
 2. als deze voorwerpen door hun afmetingen of hun gewicht niet gedragen kunnen worden, dienen ze uitgerust te zijn of moet er gebruik gemaakt worden van een voorziening waardoor ze zonder lawaai verplaatst kunnen worden;
3. het laden en lossen dient te gebeuren tussen 07:00 uur en 20:00 uur, behoudens toelating van het college van burgemeester en schepenen.

“Nu een toelating om te werken buiten deze uren werd er niet toegestaan door het college. Dus moeten zij het GAS-reglement toepassen, anders hoeven er voor ons geen reglementen meer gestemd te worden, als ze toegepast worden ‘à-la-tête-du-client’.  De overlast is ook in strijd met het politiereglement, we zijn dan ook verbaasd dat de politie dit maar op zijn beloop laat. We steunen de buurtbewoners dan ook in hun protest om de wijk terug leefbaar te maken. Iedere burger heeft recht op een normale nachtrust. We vragen dan ook dat de burgemeester zo snel mogelijk actie onderneemt en de leefbaarheid in de wijk laat terug keren”, aldus Kathleen D’Herde.

Burgemeester Deconinck (N-Va) zegde dat het niet zo is dat er niet gereageerd werd op de klachten, zoals het persbericht liet uitschijnen. Integendeel zowel politie als gemeenschapswachten zijn verschillende keren ter plaatse gewest en hebben ofwel niets kunnen vaststellen, ofwel onmiddellijke stopzetting bevolen. Ook de promotor werd meerdere malen gecontacteerd en beloofde formeel dat zijn aannemers de opgelegde uren zouden respecteren. Het ging dan een hele tijd weer goed, tot recent er blijkbaar opnieuw werken zijn geweest in de vroege ochtenduren.

Het gemeentebestuur en de politie zullen het dossier verder blijven opvolgen en indien nodig optreden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2017
Felix Merckx
Ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief