SINT-PIETERS-LEEUW - ‘Kom noten kraken’-weekend bij Groendekor.

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - ‘Kom noten kraken’-weekend bij Groendekor.

Noten_0
Foto's Emile Devogeleer
 
Noten_1
Noten_2
Noten_3
 

 Al meer dan 2000 jaar worden walnoten in onze streek aangeplant.  Tijdens  het notenweekend op 11 en 12 november in het tuincentrum Groendekor is er een tentoonstelling en een proeverij van meer dan 50 soorten. Je maakt er kennis met de smaken en smaakverschillen van okkernoten, walnoten, hazelnoten en pecannoten. Noten zijn gezond. Ze bevatten wel veel vet maar dat bestaat grotendeels uit onverzadigd vetten. Ze bevatten geen cholesterol, maar wel veel vitaminen en voedingsstoffen.

Niet alleen de noten kan u komen proeven, maar ook produkten waarin noten verwerkt zijn : notenolie van walnoten en hazelnoten, notenpasta, notenmosterd, notenlikeur en notenwijn.

De zeer oude Brabantse notensoort ‘Noix à Cavernes  ’kan u komen kraken en  bewonderen. Het is een landras van onze streek en de noten werden eeuwenlang vanuit het Pajottenland naar de Brusselse markten vervoerd. De hoekige vormen en de diepe insnijdingen in de schelp zijn typisch voor dit ras.

Een nieuw ras dat gepresenteerd wordt, is de geselecteerde streekvariëteit ‘Irma’: een smakelijk en productief ras met goedgevulde noten die lang bewaren.

Ook de winnaar van de vorige smaaktest ,de vruchtbare walnoot ‘Boss’ uit Mortsel, wordt opnieuw gepresenteerd en kan geproefd worden.

Benieuwd naar de winnaar van dit jaar?:Er is een wedstrijd voor de grootste, zwaarste , lekkerste of raarste noot. Heb je inheemse raapvruchten (droge vruchten) zoals hazelnoten, walnoten,  amandelnoten of tamme kastanjes? Dan kan je tot zondagmiddag een staal meenemen naar het notenweekend en een mooie prijs winnen.

De liefhebbers van geschiedenis en archeologie kunnen ook een exemplaar van een noot komen bewonderen dat meer dan 5 000 000 jaar geleden hier van een notenboom gevallen is en al die jaren in sedimenten uit het plioceen bewaard bleef : de Juglans bergomensis.

Waar? Groendekor Tuincentrum, Bergensesteenweg 408, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

Wanneer? Zaterdag 11 november en zondag 12 november, tussen 10 en 15 uur

Info: www.groendekor.com , tel. 02-377 86 32

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 nov 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief