SINT-PIETERS-LEEUW – Heel wat noten werden gekraakt bij Groendekor.

SINT-PIETERS-LEEUW – Heel wat noten werden gekraakt bij Groendekor.

Noten_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Noten_2
 
Noten_3
 
Noten_4
 

 Het “Kom Noten Kraken”-weekend van Groendekor in samenwerking met de Nationale Boomgaardenstichting was een groot succes.Er was grote belangstelling voor de zowat 145 soorten noten die er waren samengebracht.

Zo’n 1500 bezoekers zagen een enorme variatie van walnoten, hazelnoten, pecannoten, kastanjes, pimpernoten ,hickorynoeten en andere botanische noten.

Door duizenden noten te kraken kwamen de notenliefhebbers tot de vaststelling dat de zeer grote mooie vuistnoten meestal niet de lekkerste zijn en bovendien niet zo gevuld blijken te zijn als de middelgrote geselekteerde noten.Die dikke noten bewaren ook meestal niet zo goed.

Maar dikke noten, die ook vuistnoten genoemd worden,zijn momenteel geliefd in de horeca omdat ze als kommetjes voor fijne hapjes gebruikt worden.Ze kunnen ook dienst doen als kleine juwelenkist , vandaar bijvoorbeeld de noot die Bijoux genoemd wordt.

Het “Kom Noten Kraken”-weekend was ook een gelegenheid voor een aantal kwekers van noten uit Vlaanderen en Nederland om ideeën uit te wisselen en afspraken te maken. Zo waren Nederlandse boomkwekers fel geïnteresseerd in de mooie grote zware Pajottenlandse noten en in notensoorten met rode kern.

Het kweken van noten zit in de lift. De Europese Gemeenschap steunt agroforestry , bebossingsprojekten met bomen die ook voedsel produceren zoals walnoten en hazelnoten.De vruchten kunnen geoogst worden en later kan het bos waardevol hout leveren.

Op het einde van het notenweekend konden professionelen en liefhebbers enkele noten evalueren : De titel van de allerbeste noot ging naar de ‘Traveller1’ noot van Eric van de Plas uit het Hageland.

De andere beste noten waren:

Lekkerste: Plovdivski, een Bulgaarse zeer lekkere noot ,in het Hageland gekweekt.

Mooiste: Traveller1 uit het Hageland van Eric van de Plas.

Grootste: Leemans uit Sint Pieters Leeuw

Zwaarste: Goedvink uit Haaltert

Raarste: Zwarte Noot (Uit Domein Groenenberg) en Wratkop uit het Hageland

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief