Laadpaal voor elektrische wagens in SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Laadpaal voor elektrische wagens in SINT-PIETERS-LEEUW

Laadpaal
Ingezonden foto
 

 In Sint-Pieters-Leeuw staan sinds kort 2 publieke laadpalen voor elektrische wagens. Het eerste exemplaar staat op de OCMW parking in Ruisbroek, Fabriekstraat 1, en werd op  16 november in gebruik genomen. Het tweede exemplaar staat in Vlezenbeek op het  gemeenteplein. Tegen 2020 komen er nog vier laadpalen bij. Aan elke laadpaal kunnen  twee auto’s tegelijk opladen.

Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een  spreidingsplan opgemaakt. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar  verschijnen de eerste 750 exemplaren van de in totaal 2.500 nieuwe publieke laadpalen voor  elektrische wagens in Vlaanderen. In elke gemeente komt dit jaar al minstens één laadpaal  te staan. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing  en uitbating van de laadpalen.

Studies tonen aan dat 70 % van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning.  Daarnaast wordt 20 % van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer  laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden.

Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de  overige 10 %. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het  opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Ten slotte zijn er ook steeds meer snelladers  langs snelwegen.

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Laadpaal op verzoek
Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning  een privé-oplaadpunt te plaatsen. Kun je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je, vandaag reeds, kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je  buurt aanvragen via netbeheerder Eandis: www.eandis.be/laadpaal-aanvragen  Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2.500 publieke  laadpalen.

Wat verwacht de elektrische rijder? Eenvoudig opladen aan een marktconform laadtarief is alvast een manier om drempels weg  te werken.

Er zijn vandaag al heel wat aanbieders van laadkaarten. Bedoeling is dat de meeste  bestaande kaarten toegang krijgen tot de 2.500 publieke laadpalen. Interoperabiliteit heet  dat.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief