SINT-PIETERS-LEEUW kijkt terug op 35 jaar cultuurraad

C21

SINT-PIETERS-LEEUW kijkt terug op 35 jaar cultuurraad

Leeuw_35_jaar_cultuurraad
35 jaar Leeuwse Cultuurraad. Foto Ingezonden
 

Sint-Pieters-Leeuw viert vanavond 35 jaar Leeuwse Cultuurraad in de Merselborre. Vanochtend werd het geheel voorgesteld door schepen Jan Desmedth. 

Jan Desmeth, schepen van Cultuur en Erfgoed: “Terugblikken op 35 jaar Cultuurraad is een interessante en leerrijke oefening. We danken veel aan Félicien Bosmans, die met kennis en daadkracht cultuur een zelfstandige plaats heeft gegeven in het beleid.

Het visionaire van Vic Feytons leidde ertoe dat de cultuurraad met het gemeentebestuur tot een blijvende maar zelfstandige samenwerking kwam. In de kwarteeuw die volgde hebben wij allen van deze fundamenten kunnen profiteren.

De kracht van de Cultuurraad is immers dat hij zich van bij de start boven de politieke gevoeligheden heeft geplaatst, respect toonde voor elke filosofische
overtuiging en er verder ook geen invalshoek van maakte. De Cultuurraad bleef constructief maar autonoom. Dit bleek ook op momenten waar er verschillende visies waren tussen bestuur en raad.

Vooral in de beginperiode werd het accent gelegd op samenwerking tussen verenigingen. Er waren een paar cultuurbeurzen, ook organiseerde de cultuurraad de eerste 11- julivieringen, hij integreerde de verenigingen in de reeds eerder bestaande “culturele week” en “veertiendaagse”, hij werkte reeds zeer vroeg een subsidiereglement uit dat meer inspeelde op de noden van de verenigingen, er kwam onder zijn impuls ook een eerste vorm van samenwerkingsverband, waarbij een vereniging grotere en duurdere activiteiten kon organiseren samen met CC Coloma. In feite zocht de cultuurprijs oorspronkelijk ook en vooral om samenwerkingen tussen verenigingen te belonen. Dit werd nadien wat opengetrokken omdat verdienste zich uiteraard ook op een ander vlak kan uiten.

Deze invalshoek versterkte de cultuurraad en maakte ook dat de verenigingen altijd en zonder uitzondering als één stem zijn blijven spreken tegenover het gemeentebestuur.
In een latere fase ging de cultuurraad ook meer zelf initiatieven ontwikkelen, waarover de huidige leiding u in detail informeert. Het is een accentverlegging die aansluit bij de tijdsgeest. Het eerste is in zekere zin verworven, door zelf ook te organiseren zet men zich meer zichtbaar op de kaart.

Ik wil alleszins bij deze ook de ploeg van Gust Crabbe en Hubert Avaux, de 2de en 3de Voorzitter van de Cultuurraad, van harte feliciteren met het geleverde werk, en met het enthousiasme waarmee ze dit zoveel jaren belangeloos doen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief