Vrachtwagensluis in RUISBROEK in gebruik

C21

Vrachtwagensluis in RUISBROEK in gebruik

Dsc_6116_01__large_
 
Dsc_6118_01__large_
 

Om de verkeersveiligheid in het centrum van Ruisbroek aan te pakken, besliste het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw om een digitale vrachtwagensluis te installeren. Deze wordt op maandag 9 juli 2018 officieel in gebruik genomen. Vanaf dan is er 24 uur per dag en 7 dagen per week onbemand controle op vrachtwagens die het dorpscentrum van Ruisbroek gebruiken als sluikweg om de E19 te vermijden. Lokaal verkeer hoeft uiteraard niets te vrezen.

De vrachtwagensluis werkt op basis van de camera’s met nummerplaatherkenning aan de in- en uitgang van Ruisbroek en de tijd dat een voertuig erover doet om door Ruisbroek te rijden. Op basis van deze tijd kan nagegaan worden of de vrachtwagen in Ruisbroek heeft geladen of gelost. Indien dat niet het geval is, stelt de politie een overtreding vast op de hoogtebeperking van 3 meter, die onbemand kan gehandhaafd worden.

Jan Desmeth, schepen voor Mobiliteit: “De camera’s met nummerplaatherkenning hebben de afgelopen 2 jaren al meermaals hun diensten bewezen als ondersteuning voor de politiediensten in het opsporen van daders van grotere en kleinere criminele feiten. Oorspronkelijk was het ook de bedoeling om deze camera’s in te zetten om het zware vrachtverkeer, dat niet in Ruisbroek moet zijn, op een efficiënte en effectieve wijze te weren uit het dorpscentrum. Nu de werken beëindigd zijn en de hoofdwegen opnieuw open zijn, kunnen we de vrachtwagensluis in gebruik nemen. De veiligheid in het dorpscentrum zal er wel bij varen. Ook voor de schoolomgevingen op het traject is dit een belangrijke stap, want grote vrachtwagens en een schoolomgeving gaan niet samen. Ruisbroek biedt door haar unieke ligging tussen de spoorweg en de autosnelweg een goede opportuniteit om aan de hand van slechts drie camera’s een bebouwde kom met 7.000 inwoners te vrijwaren van niet-lokaal zwaar vrachtverkeer. Dat is eerder uniek en doet zich niet zo vaak voor. Het leek ons dan ook een goede keuze deze opportuniteit te grijpen.”

De lokale politie is een belangrijke partner in de uitvoering van het gemeentelijk mobiliteitsplan. Politiezone Zennevallei verleent dan ook haar volledige medewerking aan de beslissing voor deze digitale vrachtwagensluis.

 

Geert Bartholomé, commissaris van politiezone Zennevallei: “Controles op uitzonderingsmaatregelen, zoals plaatselijk verkeer en tonnagebeperking, waren geen prioriteit binnen het actieplan verkeersveiligheid omdat deze arbeidsintensief en bijna nooit waterdicht zijn. Dankzij dit volledig geautomatiseerd systeem hoeven we hier geen operationele capaciteit in te steken. De administratieve werklast is beperkt. Sedert enkele maanden kunnen deze overtredingen opgesteld worden binnen de Crossborder procedure zodat ook buitenlandse overtreders een boete in de bus zullen krijgen.”

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2018
Marc Sluys
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief