SINT-PIETERS-LEEUW – Sporten met respect

C21

SINT-PIETERS-LEEUW – Sporten met respect

Dsc_5072_02__large_
 

 Vanaf 1 september slaan de sportdienst en de erkende sportverenigingen van Sint-Pieters-Leeuw de handen in elkaar om een respectvoller klimaat te creëren voor iedereen. Vijf maanden lang word er gewerkt rond een thema dat gelinkt is aan respect. Deze campagne zal lopen van 1 september tot en met 31 januari 2019.

Een sportvereniging hoort een plaats te zijn waar jong en oud samen komen om op een leuke, veilige en propere manier om aan sport te doen. 'Respect voor elkaar en voor de omgeving' moet een gouden regel worden. Daarom de samenwerking van de sportverenigingen, de sportdienst en het gemeentebestuur. Naast financiële steun en infrastructuur zal het gemeentebestuur in samenwerking met de Leeuwse sportclubs, actie ondernemen om “Respect” in en rond de sportclubs extra in de kijker te zetten. In veel verenigingen wordt er nog steeds geroepen en gescholden. Scheidsrechter en tegenstander krijgen geregeld verwijten naar het hoofd geslingerd, kinderen worden gepest, materiaal wordt oneerbiedig gebruikt...

(Sport)ouders. Het eerste thema waarrond gewerkt wordt is '(Sport)ouders)'. (Sport)ouders vervullen een belangrijke rol zowel voor hun kinderen als voor de club. Van (Sport)ouders wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven en participeren in de club. Via allerlei kanalen zullen (Sport)ouders ingelicht worden over wat van hen verwacht wordt. Sportclubs vragen bijvoorbeeld van zowel trainers als spelers om Nederlands te spreken tijdens de trainingen. Zo kunnen we elkaar begrijpen en echt samenwerken.

Hieronder vindt je een overzicht van de acties: Clubs gebruiken een afzetpunt.

Verenigingen voorzien een plaats waar ouders hun kinderen afzetten en terug ophalen. Vaak worden de kinderen aan de straatkant afgezet en rijden mama, papa, meter of peter direct weg .zij weten niet of de training/wedstrijd wel doorgaat. Wie is dan verantwoordelijk voor het kind? Voor de veiligheid van het kind is het zeer belangrijk dat de (Sport)ouders weten/

  • De training/wedstrijd gaat door

  • De training/wedstrijd gaat niet door, ik neem mijn kind terug mee naar huis.

Clubs organiseren een Ouki-Training. De deelnemende clubs zullen een moment voorzien waar ouders en kinderen samen trainen. Zo komen (Sport)ouders te weten waar hun kind mee bezig is en wat de trainer van hen en hun kinderen verwacht. Op die manier maken ze ook kennis met de andere kinderen en hun ouders. Het verhoogt de betrokkenheid van de ouders in de sportclub.

Verenigingen plannen een Silence Days. De “Sinlenc Days” gaan door in een weekend in het najaar. Tijdens deze dagen geldt absolute stilte voor (Sport)ouders, supporters en trainers. Op deze manier wil men het verbaal geweld naar spelers, tegenstanders en scheidsrechters verminderen. Daarnaast leren de kinderen om zelf het spel te spelen, wat hun minder druk en meer plezier bezorgt.

(Sport)ouders Melden Afwezigheid; Verenigingen vragen ouders om hen op de hoogte te brengen wanneer zoon of dochter niet aanwezig kan zijn op de clubactiviteiten. Trainers steken heel veel tijd in het maken van kwalitatieve trainingen. Als er dan onverwachts minder spelers aanwezig zijn, is al dat werk voor niets geweest. Ook voor de wedstrijden- zeker in ploegsporten-is het belangrijk om op tijd te weten wie er kan komen en wie niet. Omgekeerd wordt er van de club ook verwacht dat ze de ouders verwittigen als er een training of wedstrijd niet doorgaat.

Een overzicht van de andere thema's.

  • Periode 2: februari 2019 – juni2019 Subthema: Milieu.

  • Periode 3: september 2019 – januari 2020 Subthema: Nederlandse taal.

  • Periode 4: februari 2020 – juni 2020 Subthema: Pesten.

  • Periode 5: september 2020 – januari 2021: Subthema: Scheidsrechter en Jury.

  • Periode 6: februari 2021 – juni 2021: Subthema: Gezondheid.

  • Periode 7: september 2021 – januari 2022: Subthema: Tegenstander.


 

Voor verdere info kan men terecht bij de sportdienst en bij Jos Speeckaert, schepen voor sport jos.speeckaert@sint-pieters.leeuw.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief