KVLV-Sint-Pieters-Leeuw bestaat 100 jaar in 2019

C21

KVLV-Sint-Pieters-Leeuw bestaat 100 jaar in 2019

Klv_spl

Kort na de Eerste Wereldoorlog kwamen in Sint-Pieters-Leeuw voor het eerst enkele vrouwen-boerinnen samen. Zij legden met hun Boerinnenbond de basis voor wat nu KVLV in Sint-Pieters-Leeuw is: een bloeiende vereniging waar elke vrouw zich thuis voelt, ongeacht in welke levensfase zij zich bevindt, of ze veel of weinig tijd heeft en welke interesses zij ook heeft.

Maar in de loop van haar geschiedenis bracht KVLV niet alleen vrouwen samen om te koken, te breien en te knutselen…

Maatschappelijk

De vrouwen van KVLV namen dikwijls maatschappelijk het voortouw: hun kleinschalige initiatieven, vaak gestart als hulp aan vriendinnen onderling, liggen aan de basis van een belangrijke dienstverlening, van organisaties die niet meer weg te denken uit het zorg-landschap. Denken we maar aan Landelijke Thuiszorg, organisatie voor Gezins- en Bejaardenhulp, Landelijke Kinderopvang met haar diensten voor onthaalouders, buitenschoolse kinderopvang, haar Huizen van het Kind, Puuur een grote organisatie voor huishoudhulp met dienstencheques,… Al deze diensten weken ook in onze gemeente en regio.

Ook vandaag wil KVLV een maatschappelijke rol spelen: duurzaamheid is geen loos woord maar een belangrijk thema. KVLV is bezig met de klimaatverandering, het wonen in de toekomst, de deeleconomie en onderneemt ook actie door deel te nemen aan de klimaatbetogingen, organisatie van ‘Share Fair’-beurzen, …

Historisch

Onze KVLV afdeling telde op haar hoogtepunt in 1993 321 leden en 27 bestuursleden. Vandaag telt KVLV-Leeuw nog steeds 200 leden en 21 bestuursleden en is daarmee een van de grootste verenigingen in onze gemeente.

KVLV is in Sint-Pieters-Leeuw altijd sterk betrokken bij de parochie en de gemeente: altijd is er een hechte band en goede samenwerking geweest. Denken we maar aan de enthousiaste medewerking van onze KVLV-groep aan de Onthaaldagen voor nieuwe inwoners, aan de Cultuurbeurzen, aan de jaarlijkse hobbytentoonstelling van KVG waar ook KVLV-leden de kans krijgen om de producten van hun crea-cursussen te laten zien, de fiets- en wandeltochten en activiteiten samen met Landelijke Gilde nav Dag van de Landbouw, de misvieringen op de boerderij, …

Andere verenigingen zijn altijd fijne partners geweest: het plaatselijke Rode Kruis bij het organiseren van EHBO-cursussen, opleiding in het gebruik van de AED-toestellen, de zwemvereniging bij het organiseren van Aquagym-lessen …

De plaatselijke politie zorgde in onze KVLV-groep voor boeiende informatieavonden over drugspreventie, verkeersveiligheid en inbraakpreventie. Deze avonden trokken reeds een zeer ruim publiek, veel breder dan enkel onze leden.

De samenwerking met het gemeentebestuur algemeen en de cultuurdienst in het bijzonder, was en is altijd buitengewoon! Ook KVLV-Leeuw realiseerde in onze gemeente één van de vele kapelletjes en mocht hier ook een rustbank bij plaatsen. Bij de cultuurdienst zijn we ‘kind aan huis’ en kunnen we steeds op praktische hulp en ondersteuning rekenen.

KVLV-Sint-Pieters-Leeuw lag, bij de opstart 11 jaar geleden, mee aan de basis van de succesvolle plaatselijke Leesclub in de bibliotheek, en was een van de trekkers.

KVLV-Sint-Pieters-Leeuw trok ook buiten de gemeentegrenzen: naar goede traditie mochten jaarlijks 2,3 soms zelfs 4 leden mee op de Lourdesbedevaart.

Ook de andere meerdaagse buitenlandreizen waren een buitengewoon succes!

Jong en oud onder ons bewaren de beste herinneringen aan die zomerse dagen in augustus, in de jaren ’70 en ’80, waar KVLV-Leeuw, soms met 5 bussen, met groot en klein naar zee trok.

Ook nu nog gaat onze groep tweemaal per jaar met een volle bus op daguitstap, aangenaam en leerrijk waar onze leden héél graag willen bij zijn!

2019: KVLV-Sint-Pieters-Leeuw viert een heel jaar feest!

Zondag 17 maart

9.30 u Dankviering in de Sint-Pieterskerk

11.00 u: Academische zitting en receptie in de Raadzaal,gemeentehuis, Pastorijstraat 21

Zondag 23 juni

vanaf 13.30 u Gezinsdag in en rond Zonnig Leven, J.Vanderstraetenstraat 198 voor alle leden, hun gezin, en àlle sympathisanten met wandeltocht, poppenkastvertoning ‘De Kast van de poppenkoning’, kindergrime, volksspelen , gezellig koffie-en taart moment, ijsjeskraam, hamburger- en hotdogkraam, ….

Vrijdag 20 september

Feestdiner voor leden en hun partner

Vrijdag 18 oktober

Als afsluiter van ons feestjaar optreden van ‘De Frivole Framboos’ in De Merselborre, Schaliestraat 2, Vlezenbeek

Meer info:

Over ons Feestjaar en activiteiten:

Griet De Smet, 0479/784790 griet.desmet1@telenet.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2019
Devogeleer Emile
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief