Hoeve-distilleerderij “Open up farm distillery” gaat “back to basics” in PEPINGEN

C21

Hoeve-distilleerderij “Open up farm distillery” gaat “back to basics” in PEPINGEN

Editiepajot_emile_devogeleer_manu_-sofie_-dirk__large_
 
Editiepajot_emile_devogeleer_graanmolen__large_
Editiepajot_emile_devogeleer_distileerketel__large_
Editiepajot_emile_devogeleer_de_vier_soorten_gin__large_
 
Editiepajot_emile_devogeleer_de_gin_bar__large_
 
Editiepajot_emile_devogeleer_distileerruimte__large_
 
Editiepajot_emile_devogeleer_manu_met_zijn_arnold_holstein_ketel__large_
 

Wat voor twee vrienden Manu De Cort ( zoon van nieuwsblad journalist Walter De Cort en broer van Steven De Cort, Mama’s Jasje ) en Dirk Van Peteghem twee jaar geleden tussen pot en pint het idee opkwam om hun eigen sterke drank zoals gin, jenever en whisky te maken.

Manu en Dirk volgen al een tijdje les in het COOVI om te leren distilleren, en toen ze plots de kans kregen om in Luxemburg een 30 jaar oude Arnold Holsteiner stookketel van 800 liter ( nieuw kost die 60.000 € )konden kopen, werd hun hobby snel een passie.

 

De oude serre in de tuin van Manu en zijn vrouw Sofie Vanwaelem werd verbouwd tot stokerij, naast de ketel kwamen er snel de nodige fermentatie tanken, een kookketel, stoomgenerator en ander benodigdheden ( investering van rond de 200.000 € )bij.

 

En zo kreeg Pajottenland – Zennevallei opnieuw een officiële stokerij “30 jaar geleden sloot de laatste zijn deuren.”

 

De vier distilleerders vandaag zijn Manu en zijn vriend Dirk, maar ook zijn vrouw Sofie en Benny Rener.

Twee jaar lang werd er over gedaan om de juiste combinatie te vinden om op de markt te komen met vier varianten “Pajotse Gin”

 

Wat deze gin nu zo uniek maakt, is het maken van de alcohol ( 86 procent alcohol ) zo goed als elke gin wordt gemaakt op basis van industriële alcohol van 96 procent, daarna doen de producenten er hun kruiden bij.

 

Bij de “GROUND CONTROL GIN” wordt enkel natuurlijke grondstoffen zoals tarwe, mais, appels en aardappelen gebruikt, die ze zelf telen en verwerken op hun hoeve in het Pajottenland, wat uniek is in de wereld.

 

Ook de botanicals zijn 100 procent echte kruiden en vruchten, zorgvuldig geselecteerd en gekeurd door Dirk en Manu zijn zoveel mogelijk lokaal geteeld of afkomstig uit de beste streken van de wereld . Zo komt de bergamot van uit Calabria, de jeneverbessen uit Macedonië en uit China komt de Pu-er Thee .

 

Hun kruiden marceren ze niet, ze verwerken ze allemaal samen in de kolom om via de alcoholdampen enkel de fijnste aroma’s vrij te geven dit gebeurt in vijf stappen, wat de gin’s van Ground Control die zachte, ronde en volle smaak geeft.

 

Momenteel zijn er vier verschillende gin’s van Ground Control ( naar het liedje van David Bowie )

 

1 TARWE – FLORAAL: Ground Control vier is gemaakt met tarwe als basisgrondstof. Zo is er een link met graanjenever, het oerproduct waaruit gin is ontstaan. Dit geeft een krachtige volle smaak die naast jeneverbessen, koriander, kardemom wordt aangevuld met zeven florale accenten zoals o.a oranjebloesems, goudsbloem en vooral vlierbessen

 

2 MAIS – CITRUS: Voor deze gin vormt mais het basisproduct en die geeft een ‘zoetere’, nog zachtere alcohol .Geïnspireerd door Amerikaanse moonshine

en whisky, in combinatie met citrusaccenten waaronder bergamot,zoete en bittere sinaas, maar ook iriswortel en ijzerkruid .

 

3 APPELS – FRIS EN VOL: Gin 2 vindt zijn oorsprong in de boomgaarden met Belgische jonagoldappels rond de hoeve .Voor de botanicals zijn ze naar het oosten getrokken Pu-er thee uit de Chinese hoogvlaktes, szechuanpeper en Japanse algen . Een zilte en pikante toets op de frisse achtergrond van appeltjes.

 

4 AARDAPPELEN – COMPLEX: De aardappelen als basis van Ground Control 1 zorgen voor een zachte, romige en volle gin met zeer lange afdronk .Samen met de complexiteit van 30 uitgebalanceerde botanicals zorgt dit voor voor een gin die misschien niet voor iedereen is .

 

De vier verschillende uitverkorenen ( tarwe, mais, appels en aardappelen ) komen allen uit de streek, het zijn van die grondstoffen dat de alcohol van 86% wordt gemaakt, nadien worden er de kruiden bij gedaan, door dat proces proef je de grondstoffen nog ( de allereerste gin’s werden zo gemaakt ). Door dit proces licht het rendement lager 150 flessen per week ( met industriële alcohol is dat 1600 per week ) maar het resultaat is opmerkelijk te proeven. Zoals vroeger waarbij smaak belangrijker is dan rendement.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief