GOOIK - SATCOM stopt er mee

C21

GOOIK - SATCOM stopt er mee

Editiepajot_gooik_satcom_1_foto_marc_colpaert
Commandant Thierry De Buysser bij de witte bol. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_satcom_2_foto_marc_colpaert
Deze antenne zit er in de witte bol. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_satcom_3_foto_marc_colpaert
Normaal mocht dit bedieningspaneel qua veiligheid nooit gefotografeerd worden. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_satcom_4_foto_marc_colpaert
Kasper moet straks een nieuwe thuis gaan zoeken. - Foto © Marc Colpaert
 

Sinds enkele dagen is het communicatiestation van de Navo de Satcom op de Kesterheide in Kester gestopt. De volgende weken gaat men van start met de ontruiming van de lokalen en eind dit jaar worden de gebouwen afgebroken, om plaats te maken voor een groter en moderner gebouw. Maar wat moet er gebeuren met de oudste inwoner van de basis, Kasper de kater van goed 17 jaar oud.

 

Commandant Thierry De Buysser is nog maar pas sinds 2009 op de communicatiebasis in Kester, maar toch gaat hij deze job erg missen. " Het is één van de leukste jobs die ik tot nu toe heb mogen uitvoeren. Wij werken hier met een kleine groep van militairen, de sfeer was hier buitengewoon. Nog deze maand krijg ik een nieuwe job aangeboden bij de SHAPE in Bergen - als project manager - maar wie weet kom ik hier ooit, als het nieuwe gebouw er staat en operationeel is, wel nog eens terug als commandant", vertelde De Buysser. Hij heeft zopas op de rode knop mogen drukken en hiermee de Navo basis stilgelegd. Andere communicatiestations nemen nu de taak van het station van Kester over, tot het nieuwe gebouw en de installaties er staan. “ Wij zorgden voor de satelliet communicatie voor alle Navo partners en ze gaan ongeveer 15 miljoen euro investeren in de nieuwe site. Deze wordt na de heropbouw dan ook één van de belangrijkste communicatiecentra van Europa.Ondertussen lopen wij met de commandant naar de witte radomes of in de volksmond beter gekend als ‘de witte bol’ van de Kesterheide. Normaal mag hier niemand komen, maar nu de stekker eruit is mogen wij zelfs een foto nemen van de grote satellietantenne, die zich in de witte bol bevindt, zo wordt het grote geheim van de witte bol voor iedereen zichtbaar.

Volgend jaar zullen er vier witte opblaasbare radomes geplaatst worden in het Gooikse landschap. Daarnaast komt er tevens een volledig nieuw gebouw. Dat was meer dan nodig want in één van de gebouwen, die ongeveer een veertig jaar oud zijn, was er zelfs geen stromend water meer.

De volgende weken blijven de militairen de Satcom verder bewaken, al worden er wachtrondes afgeschaft. “ Het heeft geen zin meer om hier dag en nacht mensen te plaatsen voor de bewaking, want straks is er hier geen apparatuur meer”, verklaarde de commandant. De bouwaanvraag voor het nieuwe complex is nu aangevraagd, maar eerst gaan de militairen alles van de basis verhuizen naar een nieuwe locatie. Normaal moet vanaf september het personeel van de basis, onder gebracht worden in andere basissen van de Belgische defensie. Wanneer alle papieren in orde zijn, wordt eind dit jaar de basis met de grond gelijk gemaakt en kan men volgend jaar starten met de bouw van een nieuwe site met daarnaast de vier witte bollen. De vier nieuwe schotelantennes zullen ongeveer even groot zijn als de bestaande bol vandaag.

Er is echter nog een groot probleem op de basis met de oudste inwoner. “Sinds 1995 hebben wij hier bij ons een lieve kater ‘Kasper’, zeg maar onze mascotte van de basis als het ware en wij weten vandaag nog absoluut niet wat wij met dit arme beestje gaan aanvangen. Hij is zeventien jaar oud, we zouden het dan ook jammer vinden om hem hier zomaar achter te laten, hopelijk vinden wij een oplossing alvorens de militaire basis wordt afgebroken”, besluit Thierry De Buysser

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief