HALLE - Viering 150 jaar De Kring

C21

HALLE - Viering 150 jaar De Kring

Editiepajot_halle_de_kring_1
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_halle_de_kring_2
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_halle_de_kring_3
Ingezonden foto's
 

In de Halse deelgemeente Lembeek werd “150 jaar De Kring” gevierd. Alle verenigingen die gebruik hebben gemaakt van deze zaak werden in de bloemetjes gezet. Op het balkon van de zaal prijken vanaf nu foto’s van 24 verenigingen die de laatste jaren gebruik maakten van de zaal. 

Tussen 1864 en 2014 hadden deze gebouwen twee verschillende eigenaars . Enerzijds de familie Claes en de toenmalige Burgemeester Paul Claes, de jeneverstoker bij uitstek van Lembeek en anderzijds de gekende familie van burggraaf de Jonghe d’Ardoye.
In een akte die ze  goed bewaard hebben in onze archieven staat dat de vroegere tonnenmakerij van Claes rond de eeuwwiselling in handen moet zijn gekomen zijn van de Naamloze Maatschappij De Katholieke Kring waarvan de burggraaf de Jonge d’Ardoye 99% van de aandelen bezat.
In volle oorlog in 1943 deden de eigenaars van de Naamloze Maatschappij De Kring een gift aan de  Vereniging van Parochiale werken van de dekenij Halle. De Kring met haar gebouwen, toneelzaal, woonhuis en herberg en koer alsook alle meubelen worden in eigendom overgedragen aan de VPW Halle.
Geen speciale vermelding naar doel en gebruik van de Kring, een tekst in het frans opgesteld stipuleert : l’ASBL (de VZW dus) en aura la jouissance libre et entière.
Oscar Decoster, Afgev. Bestuurder VPW De Kring Lembeek: “Dat doen we dus ook al gedurende 70 jaar en we gaan vandaag dus geen 150 jaar gebouwen of stenen vieren maar wel verenigingen, mensen, bestuurders en medewerkers die hier de laatste tientallen jaren actief bezig zijn geweest en ieder hun “ding” hebben gedaan in deze feestzaal”.
Het huidig bestuur is er in geslaagd de infrastructuur degelijk te onderhouden en ook in de toekomst niet bij de pakken wil gaan zitten en de teugels in eigen handen wil houden. Hiervoor werden de voorbije jaren meer daqn 200.000 euro geleend.
Voor de komende maanden en jaren staan nog heel wat dossiers op stapel “En dan denken we aan een nieuwe bepleistering van de gevels van ons huis aan het Claesplein, aan nieuwe tafels en stoelen voor onze zaal hier, aan een nieuwe verwarming voor alle zalen, secretariaat en café. De schilderwerken voor de ramen van de voorgevel zijn reeds in bestelling”, zegde Oscar Decoster.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief