HALLE - Mills on the air in Hondzocht

C21

HALLE - Mills on the air in Hondzocht

Editiepajot_halle_molen_1__foto_merckx
De vervallen molen van Hondzocht. (Foto Merckx)

De Vlaamse molendag mag dit jaar dan wel op zondag 31 mei vallen, in diverse Europese landen is het op 9 en 10 mei echter het molen weekend. In Groot–Brittannië, Nederland, België, Zweden, Duitsland en Frankrijk doen radio amateurs en clubs mee met het activeren van molens.

Ook dit jaar doen we met PRA en NBT mee aan dit weekend en dit jaar het HELE weekend. Ze beginnen op zaterdag met de molen van Hondzocht (WIM 1013) in Saintes (Tubeke). Deze bevindt zich in Waals-Brabant, enkele meters over de taalgrens. Gezien zijn slechte staat kunnen zij niet in de molen.
De molen speelde meermaals een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van België. Vanaf hier keek Frederik , prins van Oranje naar de slag van Waterloo op 18 juni 1815 (200 jaar geleden). Hier in Hondzocht lagen 17.000 soldaten: Belgen, Nederlanders, Zweden, Duitsers en Russische kozakken klaar om in te grijpen indien Napoleon zou oprukken.
De Prins reed op die dag van de slag met zijn paard van uit de hoeve Yserbit (op 500m van de molen) en beklom deze om van daaruit de slag van Waterloo te volgen.
Op het einde van WO II was Hondzocht met zijn strategische ligging tussen Halle en Edingen opnieuw het toneel van schermutselingen. Van hier trokken de Engelsen in één ruk door naar Brussel, dat op 3 september 1944 werd bevrijd.
   En op zondag is het dan de beurt aan de Luizenmolen (WIM 1001) te Anderlecht. Hier zijn ze vorig ook reeds langs geweest tijdens Mills on the Air.
In het Brussels gewest zijn nog 3 molens. Waarvan nog 2 maalvaardig en dat doet de Luizenmolen iedere 2de en 4de zondag van de maand.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief