HALLE - Schilderij uit 1845 komt naar den AST

C21

HALLE - Schilderij uit 1845 komt naar den AST

Editirejot_halle_schilderij_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editirejot_halle_schilderij_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editirejot_halle_schilderij_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Het Streekmuseum in den AST heeft er een blikvanger bij: een schilderij met een gezicht op de Sint-Martinusbasiliek van een befaamde Brusselse schilder. Jean-Baptiste Van Moer werd in 1819 in de Brusselse marollen geboren en hij stierf in Elsene in 1884. Hij had een voorliefde voor stadsgezichten. Van Moers werken hangen in het Koninklijk Paleis, in het Brusselse stadhuis en in musea in binnen- en buitenland.

Het Halse schilderij toont een processie die rond de Sint-Martinuskerk draait. De kerk komt bijzonder gedetailleerd in beeld en men krijgt ook een huis op de Grote Markt en enkele huizen in de Kardinaal Cardijnstraat te zien. Van Moer ging daarbij uiterst nauwkeurig te werk, wat zorgde voor enkele ophelderingen voor de bouwgeschiedenis van de basiliek.
Jean-Baptiste Van Moer schilderde het tafereel in 1845. Nog datzelfde jaar prijkte het doek op de driejaarlijkse nationale kunsttentoonstelling in Brussel. Als titeI kreeg het 'Une partie de l'église de Hal' mee. Het leverde Van Moer een medaille op.
Het schilderij dook pas terug op in de zomer van 2014, op een veiling in de Zuid-Franse stad Pau -. Het kwam uit de nalatenschap van een familie uit Biarritz, die oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk afkomstig is. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Koninktijke Geschied- en Oudheidkundige Kring, den AST, Pro Arte Hallensis en nog enkele partners, kon het kostbare doek naar Halle komen. De Koning Boudewijnstichting kocht het aan via het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché.
Schepen van cultuur Marc Snoeck gaf een overzicht hoe het schilderij uiteindelijk in Halle geraakte
“Dat we deze schilderij aan de bezoekers kunnen tonen hebben we te danken aan vele mensen en organisaties.
In de eerste plaats aan de heer Steven Deroggé. Hij was de man die de schilderij opmerkte op de Brafa-beurs in Brussel het was hij die de reflex had om de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle hiervan op de hoogte te brengen.
Vervolgens begon de voorzitter van de Kring, de heer Jurgen Vandebotermet met een niet aflatend en een sterk gedreven enthousiasme te pleiten om dit topstuk aan te kopen. Spijtig genoeg waren de nodige financiële middelen niet onmiddellijk voorzien, noch in de begroting van vzw ‘Den Ast”, noch in de stadsbegroting. Op vraag van Pro Arte Hallensis ging Linda Smismans, met haar expertise van oude schilderijen en restauratrice, een paar maal – en dit volledig gratis – op bezoek bij de kunsthandel “Muller” te Gent waar de schilderij te koop werd aangeboden. Zij maakte hierover een uitgebreid en zorgvuldig verslag op, die ons allen nog meer overtuigde van de bijzondere waarde van deze schilderij voor onze stad in het algemeen en voor het streekmuseum in het bijzonder. Maar ook Peter François, conservator gaf de moed niet op en zocht naar oplossingen om deze schilderij te kunnen verwerven. Op een zeker moment heeft hij het initiatief genomen om zowel de kerkfabriek, de Vrienden van de Basiliek, vzw Basiliekpromotie, de Koninklijk Geschied- en Oudheidkundige Kring samen te brengen om na te gaan of er een bereid was en op welke manier we de nodige fondsen konden samenbrengen om de schilderij te verwerven.   Op initiatief van Ghislain Stas en ter nagedachtenis van zijn moeder Nathalie Desmet werd er een voorschot betaald op de schilderij. Hierdoor kregen we wat ademruimte in onze zoektocht naar de nodige fondsen. Verder legde hij via zijn contacten met Herman Van Dormael de zo belangrijke en noodzakelijke link naar de Koning Boudewijnstichting, meer bepaald met het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, die uiteindelijk de schilderij volledig aankocht om het in permanente bruikleen te geven aan het Streekmuseum met als enige opdracht het doek te laten bewonderen door het brede publiek”, aldus schepen Snoeck
 
Van Moers schilderij is de komende drie jaar te bewonderen op de tentoonstelling 'Halle,Heilig & Duivels' in den AST.
In het jongste nummer van Hallensia, van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring staat heel wat te lezen over dit schilderij. Verder in dit nummer ook: Het drama van Lichtervelde; Moederke De Rudder; Baksteenkaai & Rowing and Swimming Club Hallois; "Meester" Victor Van Cutsem;...
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief