HALLE beleefde een spectaculair Romeins kinderhuwelijk

C21

HALLE beleefde een spectaculair Romeins kinderhuwelijk

Romeinen
foto Olaf
 

 Een tiental jongens en meisjes van 12, 13 jaar werden in de oorspronkelijke Romeinse kledij vanuit de oudheid gestoken. Dit alles gebeurde in de raadzaal van het historisch stadhuis op de Grote Markt.

 +

Voor de derde opeenvolgende keer kwam mevrouw Monique Hitchinson van het Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke (Zottegem) over om op deze manier de leerlingen van het H.-Hart&College een brok authentieke cultuur bij te brengen.

 

Alles had te maken met een gereconstrueerd kinderhuwelijk uit die tijd. Dit jaar droegen de gevierden heel wat attributen mee die doen denken aan de gewoonten uit die tijd.

 

De lauwerkransen op de hoofden van bruid en bruidegom werden nog in de voormiddag gemaakt met het groen uit de kruidentuin van Velzeke.

 

Mevrouw Hitchinson vertelde honderduit over toga's en tunica's zodat deze leerlingen, die vooraf ook een zoektocht naar Grieks en Latijnse teksten meemaakten en scoorden voor een originele fotoquiz in de buurt van de Grote Markt van Halle, wel een streepje voor zullen hebben als ze op 1 september starten in het secundair onderwijs.

 

'Dat is tevens de bedoeling van de Klim op-stage die thans reeds aan de 29ste uitgave toe is. Velen herinneren zich nog de Bonne Route-stage", weet stageleider Alain Sarteel. De bruidstoet trok dan naar de Grote Markt waar er veel beziens was van de toeristen en terrasjesmensen.

 

Op het weekprogramma stonden ook wetenschappen, techniek, wiskunde, Nederlands en Frans, informatica, zang, plastische opvoeding, dans, sport en spel, leren leren.

 

Vrijdag vierden ze in Braine-le-Comte 25 jaar samenwerking met deze stad door een communicatiespel in de binnenstad samen met de raadslieden van de kindergemeenteraad en een receptie aangeboden door de burgemeester.

 

Als afsluiter volgde in de namiddag een Toonmoment in het auditorium van de school en een expo, en receptie door de leerlingen zelf klaargemaakt. Een delegatie van de kindergemeenteraad van Braine-le-Comte was aanwezig.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 aug 2016
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief