Orkest met internationale uitstraling heeft wortels in HALLE

C21

Orkest met internationale uitstraling heeft wortels in HALLE

Editiepajot_halle
Ingezonden foto
 

In december 2016 nam het Hildebrandt Consort, een barokensemble dat 10 jaar geleden al werd gesticht door Wouter Dekoninck, de officiële rechtspersoon aan van een vereniging zonder winstoogmerk. Hildebrandt Consort vertaalt op een verfrissende manier de klankwereld van het orgel naar dat van een orkest en omgekeerd en creëert zo nieuwe literatuur voor de musici én het publiek. Het put steeds uit repertoire van grote componisten als Bach, Handel, Schumann, Mendelssohn, Beethoven,…

Hildebrandt Consort concerteert geregeld op internationale (orgel)festivals, voor culturele centra. Ze speelden reeds voor het Vlaams Parlement en werkten samen met De Nieuwe Snaar in 2014. Toen staken ze enkele van hun songs in een barok kleedje.  Vorig seizoen startte het met ‘Bach in Leuven’ een eigen concertreeks rond Bach, dat intussen druk bezocht wordt.  Er verschenen afgelopen jaar drie lovende recensies in Klassiek Centraal.  In oktober 2017 gaat in samenwerking met de KU Leuven de meest recente productie in première: ‘Grosse Messe 1739 für Bach und Luther’, een monumentale Lutherse mis, gebaseerd op Bach’s Dritter Teil der Clavierübung. Dit werk is bedoeld als evenknie van Bachs andere kathedraal: de H-Moll Messe. Daarnaast oogsten de programma’s ‘The Art of Transcription: J. S. Bach’ en ‘Spirit of Handel’ veel succes in Vlaanderen en in het buitenland. Ludwig van Mechelen schreef op Klassiek Centraal over Hildebrandt Consort: “De jonge generatie Vlaamse barokspecialisten staat op het niveau van de grote roergangers die wereldnaam kregen”.

Artistiek leider, Wouter Dekoninck: “Op muzikaal vlak liggen mijn wortels in Halle. Ik groeide op in de geëngageerde, muziek- en toneelminnende familie Devillé, als achterkleinzoon van de Halse burgemeester, componist en organist, Jan-Niklaas Devillé.  Reeds als kleuter was ik gebeten door de muziek.  Urenlang luisterde ik naar een concerto, waarvan ik op mijn twaalfde ontdekte dat het Bachs vierde Brandenburgs Concerto was.  Op de jeugdmuziekschool leerde ik gitaar, piano en cello en tenslotte orgel en klavecimbel spelen en toen ik in de lagere school zat, componeerde ik mijn eerste stukjes. Later volgde ik les bij Paul De Maeyer (orgel) en Dirk Ottoy (harmonie).  Beiden stimuleerden me enorm om te spelen en schrijven. Zo won ik in die periode twee orgelwedstrijden en een compositiewedstrijd. Ze bereidden me ook voor op hogere muzikale studies. Intussen speelde ik al volop in het Bhag-ensemble, waar ik de becijferde bas of basso continuo leerde spelen.  Mijn hogere studies voltooide ik aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Reitze Smits (orgel) en Kris Verhelst (klavecimbel).  In diezelfde stad ben ik nu ook al meer dan 10 jaar organist aan de mooie Sint-Geertruikerk als titularis van het prachtige historische Pencelerorgel uit 1714.  Acht jaar lang was ik dirigent van de Sangghesellen, een koor waarmee ik tal van mooie projecten en concerten in elkaar mocht steken.  Dat koor verliet ik uiteindelijk om me volledig te focussen op het concerteren in het professioneel circuit en om Hildebrandt Consort volledig op de kaart te zetten, het kanaal dat ik nodig heb om mijn transcripties en eigen programma's te vertolken.” 

Meer info: www.hildebrandtconsort.org

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2017
Elsie De Greef
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief