SINT-PIETERS-LEEUW - Lambik1801: de ware geschiedenis van de lambik.

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Lambik1801: de ware geschiedenis van de lambik.

Editiepajor-leeuw-schutters-foto-2-foto-merckx-28022014
Raf Meert (Foto Felix Merckx)

Raf Meert, 34 en afkomstig uit Sint-Pieters-Leeuw, liet zich in de voorbije jaren reeds opmerken met een aantal vernieuwende historische studies. Zo schreef hij al over de kastelen Rattendaal (2011) en Coloma (2012) en de jubilerende Leeuwse handbooggilde (2013). Met zijn nieuwste project snijdt hij een heel ander thema aan, namelijk dat van de lambik, geuze en kriek.

Raf Meert: “Mijn interesse voor de lambik werd eerder toevallig gewekt, toen ik bij de opmaak van mijn stamboom vaststelde dat één van mijn voorouders brouwmeester was in een brouwerij in Itterbeek waar vandaag Timmermans nog brouwt. Mijn voorvader was er al aan de slag in 1733, goed 50 jaar eerder dan het stichtingsjaar 1781 dat brouwerij Timmermans voorhield”.
 Uit verder onderzoek van Raf bleek dat Timmermans zich baseerde op gegevens van een andere brouwerij, die elders in het dorp stond. “Eerst hadden ze bij Timmermans helemaal geen oor naar mijn conclusies, maar ik stel vast dat ze de datum inmiddels toch hebben aangepast.”
Maar het bleef niet bij die ene brouwerij. Raf Meert: ”In januari 2011 reikte de lokale afdeling van het Davidsfonds het Erediploma Vic Feytons uit aan René Lindemans van de gelijknamige lambikbrouwerij uit Vlezenbeek. De brouwerij riep daarop 2011 uit als jubileumjaar voor haar 200-jarig bestaan. Op haar etiketten verscheen plots 1811 als stichtingsjaar, terwijl de brouwerij tot kort daarvoor 1809 had aangehouden. Dat trok mijn aandacht en toen ik de brouwerij om uitleg vroeg, moesten ze erkennen dat ze noch voor 1809 noch voor 1811 ook maar enig bewijsstuk konden voorleggen. Beide data waren dus compleet uit de lucht gegrepen.”
Raf dook daarop opnieuw het archief in en stelde vast dat Lindemans haar jubileum bijna 20 jaar te vroeg vierde! Maar eerst in 1829 kwam er een Lindemans aan het hoofd van de brouwerij.
Twee lambikbrouwerijen op rij met historieken die nergens op sloegen: was dat toeval of was er meer aan de hand? Raf besloot daarom een groter onderzoek te voeren, niet alleen naar de geschiedenis van de overige lambikbrouwerijen, maar ook naar de oorsprong van het lambikbier zelf. De resultaten zijn ontluisterend. Hij kwam niet alleen nog eens vier foutieve brouwerijkronieken op het spoor, maar ook dat over de receptuur, de ouderdom en de naamgeving van het bier heel wat onzin wordt verteld.
Raf Meert: ” Lambik zit de laatste jaren duidelijk in de lift. Bierjournalisten, toerismedeskundigen en erfgoedwerkers besteden er dan ook veel aandacht aan. Helaas laat de kwaliteit van de meegedeelde historische informatie duidelijk te wensen over. Bierliefhebbers en toeristen worden meermaals op het verkeerde been gezet. ”
Voor wie meer wil weten over de ware geschiedenis van de lambik, start Raf met een website: www.lambik1801.be . Zijn eerste artikel gaat over het vermeend oudste lambiekrecept van Halle uit 1559. Verder zal hij proberen om de 6 tot 8 weken een nieuw artikel te publiceren, tot alle conclusies van zijn onderzoek zijn neergeschreven
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief