SINT-PIETERS-LEEUW - De boeken brachten Maria en Jean uit ZUUN 65 jaar samen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - De boeken brachten Maria en Jean uit ZUUN 65 jaar samen

Dsc_6244__groot_
 
Dsc_6246__groot_
 
Dsc_6248__groot_
 

 Maria Wouters (92) en Jean Van den Abeele (92) vierden hun 65 jaar huwelijk. Jean werd geboren in Vlezenbeek, Maria in Anderlecht. Ze verhuisde op tweejarige leeftijd naar Zuun. Maria mocht, als enig kind, naar de humaniora in Regina Caeli en ging daarna sociaal werk studeren aan de hogeschool. Jean was, als oudste van 3 kinderen, jong aan het werk maar studeerde bij in avondschool Arts et Métiers in Brussel en aan het Willemsfonds. Maria en Jean leerden elkaar kennen op een dansavond met een harmonieconcert. Jean ontwikkelde een plotse leeshonger want Maria was bibliothecaris in de bibliotheek van Zuun…Jean stapte elke week buiten met een stapel boeken, die ongelezen terug werden ingediend maar wel een praatje met de bibliothecaris opleverden. Het klikte, ze trouwden in het expojaar 1958, gingen in Zuun wonen en kregen 2 kinderen, een zoon en een dochter. Jean werkte in de verkoop en boekhouding van een auto onderdelen bedrijf, Maria verzorgde de H&R in het couture huis Moraine in Brussel. Haar trouwjurk, een creatie van het bedrijf, was prachtig. Ze stopte met werken toen hun eerst kind werd geboren.

Ze houden beiden van muziek, dat bleek al bij hun eerste ontmoeting. Maria speelde goed piano en Jean accordeon.
Jean was actief in het Davidsfond, liep in de jaren 70 voor zijn Olympisch minimum, met trainingen op het domein van de Paters van Scheut en was lid van de KWB.
Maria was lid van KAV, volgde daar de kooklessen, was lid van het oudercomité van de parochiale school van Zuun en keerde daar, vele jaren later, terug als leesgrootmoeder,…
Ze namen hun kinderen mee op ontdekkingstocht door de Vlaanderen en bij uitbreiding heel België in de kleine witte Fiat 500. Begijnhoven, kerkschatten, processies, musea en toonaangevende tentoonstellingen werden samen bezocht. Maria was progressief en nam haar dochter mee naar Mistero Buffo in De Bres in Halle, toendertijd een spraakmakende en zeer controversiële toneelvoorstelling met Jan Decleir. Ze gingen, samen met de kinderen, elk jaar de nieuwe Disney tekenfilm bekijken in de cinema op het Brouckèreplein in Brussel. Later werd dat Zorro, de hippie muscical Jesus Christ of een film met Alain Delon…Hun kinderen mochten alle beschikbare boeken in de openbare bibliotheek lezen, ze vertelden er steeds bij: als je het niet meer begrijpt, dan kom je bij mij voor meer uitleg. Jean leerde zijn kinderen de groententuin kennen en nam hen mee naar het circus.
Ze namen de zorg voor hun ouders en grootouders op zich zonder morren. Ze verhuisden van Zuun naar de Rink om de moeder van Maria bij te staan.
Hun kinderen kregen niet alleen de vrijheid om te studeren, ze werden ook moreel ondersteund en opgepept in de examenperiodes met lekkere hapjes, ondersteunende gesprekken en uitwaaiwandelingen ’s avonds.
Maria en Jean hebben vijf kleinkinderen, 4 jongens en 1 meisje. Ze zijn hen alle vijf even dierbaar. Ze zijn oprecht geïnteresseerd hoe ze uitgroeiden tot volwassen mensen en hun weg zoeken in het relationeel en professioneel leven. De courgetten uit de tuin in de Hoge Paal zijn berucht en beroemd om hun soms exceptionele afmetingen en smaak, de tomaten smaken heerlijk maar je proeft er vooral de liefde en toewijding van de (groot)ouders in.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2023
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief