PEPINGEN - Artselingen 2010: Natuur, kunst en poëzie rond het thema liefde

C21

PEPINGEN - Artselingen 2010: Natuur, kunst en poëzie rond het thema liefde

Editiepajot_elingen_1_gr_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_elingen_2_gr_foto_merckx
 

Kort na het stopzetten van de editie ‘Tekens van leven’ vorig jaar staken de mensen van ArtsElingen de koppen bijeen en zochten ze een nieuwe uitdaging. Onder welk thema konden ze het Kunsten- en Poëziefestival ArtsElingen 2010 plaatsen. Het duurde niet lang of...’WEG VAN DE LIEFDE’ zou het worden. Het kunstenfestival loopt van 4 juli tot 8 augustus rond Kunstencentrum Mansveld in Elingen (Pepingen).

Tal van kunstenaars en galerijen werden bezocht.
Organisator Jos De Decker: “Enige samenspraak met een vijftiental van hen zorgde ervoor dat het thema ‘Liefde’ centraal gaat staan. Het werd een reële uitdaging. Hoe ga je met dit gevoelsgeladen thema om? Tijdens ons prospectiewerk kwamen we zo o.a. bij Galerijhouder van de Zwarte Panter te Antwerpen, Adriaan Raamdonck terecht. Ons gesprek kende een enthousiast verloop. Hij bracht ons o.a. in contact met drie kunstenaars die het gevoelige thema ‘Liefde’ zouden aanpakken. Mugo, Roger van Akelijen en Kris van Hemelrijck. Een andere uitschieter is het contact dat we konden leggen met Pieter Willy De Muylder. Deze schilder, vertegenwoordiger van de strekking ‘Magisch Realisme’, is nu al 89 jaar oud en een vzw rond zijn persoon wil hem”
 
In totaal verlenen 16 beeldende kunstenaars (schilders, fotografen, beeldhouwers) hun medewerking aan de tentoonstelling.
 
POEZIE
Naast deze tentoonstelling is er het belangrijke luik van de poëzie die op grote panelen zullen getoond worde langs de drie poëzieroutes (een van 4km, van 8km en 12km).
 
De drie poëzieroutes werden op een wandelkaart afgedrukt. Hiervoor zorgde het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën. Bezoekers zullen deze meekrijgen bij de wandeling.
De drie routes kregen elk een andere benaming, zijnde: WEG VAN DE VERLIEFDHEID, WEG VAN DE PASSIE, en WEG VAN DE ROMANTIEK.
 
Langs het parcours komen op panelen een veertigtal gedichten. Nederlandstalige dichters werden bereid gevonden onuitgegeven gedichten ter beschikking te stellen. Naast deze gingen de organisatoren ook grasduinen in de recente gedichten van de wereldliteratuur. Zo komt er werk van de nationale dichter van de liefde in Brazilië Carlos Drummond de Andrade, of de zonderlinge Argentijn Roberto Juarroz, de zacht lyrische Franse dichter Jacques Prévert, de uitzinnige Amerikaan John Cage, de Portugese uitzonderlijke grootmeester F. Pessoa, de boeiende Spanjaard A. Gonzalez, enz.
Ook nieuwe Haiku gedichten hebben ze in hun selectie opgenomen.
 
Naast de wandelingen en de tentoonstelling is er ook de HAIKU-NAMIDDAG op 18juli om 14u30 en gebracht door de Haiku-Kern Brabant die regelmatig in Dilbeek hun werkvergaderingen houden en de POËZIEAVOND op25 juli om 19u. Drie gereputeerde dichters komen voorlezen uit eigen werk en spreken over het thema van . . . DE LIEFDE. Het zijn Lut de Block, Luuk Gruwez en Philip Hoome. De lezingen zullen gekruid worden met andere kleine events.
De toegang is 2 € . Reserveren is wenselijk op tel 02 532 57 11.
 
Praktisch: Kunsten en Poëziefestival Artselingen 2010 ‘Weg van de liefde’ en de poëzieroutes van 4, 8 of 12 km van 4 juli tot 8 augustus, elke zondagnamiddag van 14 tot 18 uur (wandelgroepen op afspraak) in Kunstcentrum Mansveld, Oudenaaksestraat 4 in Elingen (Pepingen). Telefoon 02/532 57 11 of www.mansveld.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jul 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief