PEPINGEN - Oude zagerij en gemeentehuis worden één complex

C21

PEPINGEN - Oude zagerij en gemeentehuis worden één complex

Editiepajot_pepingen_schuur_1_gr_foto_merckx
Architect Johan De Kegel legt de plannen uit. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_pepingen_schuur_2_gr_foto_merckx
Zo wordt het (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_pepingen_schuurj_3_foto_merckx
Zo is het nu. (Foto © Felix Merckx)
 

De gemeente Pepingen heeft zijn project ‘Zagerij’ voorgesteld. Het is de bedoeling de schuur van een oude zagerij naast het gemeentehuis te verbouwen en te integreren tot één complex met het huidige gemeentehuis. Het OCMW kocht 70% van de site. Hierin zitten de 2 woonhuizen en bijgebouwen vervat. Hier komen 6 à 8 sociale woningen. Als architect werd gekozen voor Johan De Kegel uit dc Pepingse deelgemeente Beert.

Begin van deze legislatuur kreeg Pepingen het signaal dat de KMO naast het gemeentehuis zijn zagerij activiteit en houthandel zou stoppen wegens pensioengerechtigde leeftijd en gebrek aan opvolgers. Gezien de ligging in het centrum van de gemeente en omdat al een deel van de site gehuurd werd door het OCMW was Pepingen geïnteresseerd.
 
Hoewel de laatste verbouwingen aan het gemeentehuis slechts 25 jaar oud zijn, kan de service naar de burgers toe vandaag de dag zeker beter en moet.
 
In de schuur zal naast de kinderopvang  ook plaats zijn voor de diensten Vrijetijd. De raadzaal zal ook naar het nieuwe complex verhuizen en de bibliotheek krijgt een volledige verdieping met een leeszaal ter zijner beschikking. Met deze plannen wil men de kernfunctie van de centrumgemeente Pepingen versterken. Vandaag is de kinderopvang in Pepingen van 31 kinderen verspreid over twee verschillende gebouwen Zowel Pinokkio als Zonnekind zullen afzonderlijk blijven bestaan maar krijgen een plaats in hetzelfde gebouw.
 
De schuur en het huidige gemeentehuis zullen verbonden zijn door een gemeenschappelijke onthaalruimte, voorzien van een bemande balie om de bezoekers te gidsen naar de juiste diensten. Voor dit project is de bouwaanvraag ingediend en men hoopt met de werken te kunnen starten in de lente van 2012. De kostprijs wordt voorlopig geraamd op 1.600.000 euro.
 
BIBLIOTHEEK
Vorig jaar kreeg Pepingen de goedkeuring om gebruik te maken van de externe consultancy die het provinciebestuur via het Streekgericht Bibliotheekbeleid (SZBB) aanbiedt om hen bij te staan in de opmaak van een subsidiedossier voor de inrichting van de nieuwe bibliotheek. Samen met de consultancy en de architect streeft Pepingen naar een goed uitgewerkt project, dat past binnen een vernieuwd totaalconcept en dat de invulling van de bibliotheekopdracht op nieuwe sporen zet.
 
OCMW
Het OCMW heeft 70% van de site gekocht. Als aankoopsubsidie is al een bedrag van 220.000 euro toegekend. Enige verplichting is om binnen de vijf jaar een sociaal huisvestingsproject te realiseren. Voor de restauratie en de nieuwbouw kan men rekenen op 60% van de bouwkosten. Ook de provincie heeft een bijkomende inbreng van 20.000 euro per wooneenheid toegezegd. Dit deelproject moet een langer subsidietraject doorlopen en zal wellicht pas in 2013/2014 kunnen starten.
 
Het OCMW huurde al 7 jaar het grote woonhuis voor de mini crèche Pinokkio. Sinds een vijftal jaar wordt tevens het kleinere woonhuis gehuurd in het kader van een sociale huisvesting.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief