PEPINGEN - Artselingen 2012 in het teken van Mexico

C21

PEPINGEN - Artselingen 2012 in het teken van Mexico

Editiepajot_pepingen_artselingen_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_mansfeld_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Even zag het naar uit dat er in 2012 er geen Artselingen zou komen, en dat wegens gezondheidsredenen van organisator Jos Dedecker.  Maar zoals steeds... einde goed alles goed. De achtste editie van Arselingen komt er wel degelijk aan en staat dit jaar in het teken van Mexico.

Jos Dedecker: “Heel wat studiewerk, gesprekken en contacten gingen eraan vooraf. Eerst was er het thema. Het lag zo voor de hand. Liefde en natuur die zouden wij onderbrengen onder het thema van LIEFDESLIED VAN DE AARDE. Onze zoektocht naar originele gedichten zowel van onze Vlaamse dichters als van deze uit de wereldliteratuur kon beginnen. Onze vriendenkring rond Mansveld kreeg hierbij de milde steun van Stefaan van den Bremt die wij inviteerden op onze jaarlijkse poëzieavond. Algauw werd ook de Mexicaanse Ambassade ingeschakeld en konden we van hen bekomen dat de Mexicaanse dichter Victor Manuel Córdenas mede aanwezig zou zijn op onze poëzieavond samen met Stefaan van den Bremt en Lut de Block”.
De bal was aan het rollen. Van het een kwam het andere. Zo komen tweebefaamde kunstenaars die rechtstreeks van uit Mexico naar Mansveld komen afgezakt. Het is en was geen alledaagse klus deze hier te krijgen.
Naast hen mogen we ook niet de 19 Belgische kunstenaars vergeten met hun werk elk in een specifieke discipline en stijl.
Nog een woordje over de selectie van de 31 gedichtenpanelen die op de 2 nieuwe poëzieroutes zullen worden opgesteld. Elk geselecteerd gedicht werd vooraf gelezen en beoordeeld door verschillende personen. Sommigen zijn ongepubliceerd en werden voor de gelegenheid geschreven (vb dit van Marteen de Crée). Andere zijn voor het eerst in het Nederlands vertaald. Vele gedichten zijn pittig en blijmoedig. Andere weer meer diepzinnig (vb Roberto Juarroz).Een ding hebben ze allen gemeen: de liefde en de natuur.
Speciale evenementen.
Naast de tentoonstelling en de wandelroutes zijn er ook twee speciale momenten. Vooreerst op 8 juli de Haiku-namiddag gebracht door
Haiku-kern Brabant en vervolgens de Mexicaanse dag op 22 juli gevolgd door een avond die het feest van de poëzie moet worden met eregenodigde de Mexicaan V.M. Córdenas, Stefaan van den Bremt en Lut de Block als sprekers.
PROGRAMMA
-Wandelen langs de poëziewandelroutes in samenwerking met de Gezinsbond en Gezinssportfederatie (GSF) 4 en 9 km, vertrek Mansveldhoeve, Oudenaaksestraat 4 in Elingen.
-Expositie hedendaagse kunst op de Mansveldhoeve met de participatie van tal van gekende beeldende kunstenaars. De expo is open op de zondagen 1, 8, 15, 22 en 29 juli van 14 tot 18 uur.
-Gezins-, sport en spelfestivalnamiddag op 1 juli van 15 tot 18 u. met springkasteel, volksspelen en kinderanimatie.
-Haikunamiddag op 8 juli om 14u 30 op Mansveldhoeve met de participatie van Haiku-kern Brabant.
-Mexicaanse dag en poëzieavond op 22 juli om 19u. op Mansveldhoeve met Lut de Block, Stefaan van den Bremt en eregenodigde Mexicaan Victor Manuel Córdenas.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief