PEPINGEN - Hevige regenval zorgt voor modder in de Palokenstraat

C21

PEPINGEN - Hevige regenval zorgt voor modder in de Palokenstraat

Editiepajot_pepingen_modder_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_modder_2_fopto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

Jean-Pierre Bosmans woont op een boerderij in de Palokenstraat in Pepingen. Bij hevige regenval komt het water en modder van de hoger gelegen velden langs het fietspad naar beneden. Aangezien zijn boerderij in een zink ligt, blijft er steeds veel modder over voor zijn boerderij. Opeen goede week tijd heeft de gemeente Pepingen twee keer mogen modder opruimen. Het gevolg is dat Jean-Pierre  aarde krijgt voor de ingangspoort van de hoeve en ook op de binnenkoer van de hoeve bij het binnenrijden en een verstopte afvoer naar de riolering,

Volgens Jean-Pierre Bosmans ligt de oorzaak bij het aanleggen begin 2000 van de ruilverkaveling Elingen. “Deze werken hielden ook wegenwerken in zoals het aanleggen van nieuwe fietspaden en dergelijke, en het  aanleggen van een 'tussenberm' tussen de fietspaden en afvoergoten voor regenwater langs het wegdek. Deze werken werden niet altijd volgens de regels der kunst correct uitgevoerd”, zegt Jean-Pierre
Volgens Jean-Pierre zijn er in feite twee grote problemen. Het eerste probleem is dat de tussenberm (alleen aarde met grasbegroeïng) door de Vlaamse Landmaatschappij veel te hoog aangelegd werd.
“Het water en smurry dat zich op het fietspad bevindt kan door de te hoge  ligging van de tussenberm nooit de afvoergoot bereiken. Het fietspad ligt vol aarde (op sommige plaatsen meerdere cms dik) wat een zeer potentieel gevaar betekent voor de fietsers. Aan de tussenberm worden ook weinig onderhoudswerken uitgevoerd. Alleen het gras wordt hier geknipt. Anderzijds erkent de gemeente dat er impliciet een probleem is. Waarvoor  hebben ze anders meerdere afvoergeulen laten aanmaken door het gemeentepersoneel?”, vraagt Jean-Pierre Bosmans zich af
Een tweede probleem is volgens Jean-Pierre de erosiebestrijding
 Jean-Pierre Bosmans: “Tussen het fietspad en de landbouwgronden werd door de Vlaamse Landmaatschappij geen enkele voorziening getroffen welke de erosie tegengaat  van de landbouwgronden. Anderzijds werd enkele jaren geleden door het Ministerie van  de Vlaamse Gemeenschap - afdeling land' een subside van meer dan 45.000€  toegekend voor de uitvoering van het erosie-bestrijdingsplan. Dit plan, nog opgesteld in de voorgaande legislatuur, werd door het huidige  gemeentebestuur nooit een uitvoering aan gegeven”.
EROSIEPROBLEMEN
Over de erosieproblemen liet brugemeester André De Roubaix ons het volgende weten: “Sinds 10 jaar sluiten landbouwers in onze gemeente beheerovereenkomsten af met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De laatste jaren zitten die maatregelen duidelijk in de lift. En met resultaat: In Vlaams-Brabant zijn de beheerovereenkomsten een echt succes!
Beheerovereenkomsten zijn contracten waarbij landbouwers gedurende 6 jaar extra inspanningen leveren ten voordele van milieu, natuur en landschap. In ruil voor de geleverde diensten ontvangen ze een jaarlijkse vergoeding van de VLM. Die vergoeding is afhankelijk van de toegepaste maatregel.
Het gamma aan toegepaste maatregelen is erg divers. Zo bestaan er beheerpakketten voor de aanleg en het onderhoud van poelen en houtkanten, het bestrijden van erosie, het beschermen van bosranden en holle wegen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het beschermen van akker- en weidevogels enz. Sommige maatregelen vind je overal in Vlaanderen terug, andere – zoals bvb. maatregelen voor de bescherming van akkervogels - kunnen enkel in bepaalde zones worden toegepast.
Ook onze landbouwers hebben niet stilgezeten. De voorbije jaren kenden vooral erosiebestrijding en perceelsranden succes. In totaal is er in Pepingen door lokale landbouwers iets meer dan 12 km aan grazige en soms bloemrijke randen aangelegd. Soms vind je die grazige stroken in het midden van de akkers om afspoelende grond op te vangen, of zie je een bloemrijke rand langs een kwetsbare bosrand of holle weg”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief