PEPINGEN - Jonge varkenshouders tekenen voor een goede prijs

C21

PEPINGEN - Jonge varkenshouders tekenen voor een goede prijs

Editiepajot_pepingen_varkens_1
Ingezonden foto
 
Editiepajot_pepingen_varkens_2
Repro EP
 

Aan de hand van een cartoon wil Groene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, de burger en consument sensibiliseren over de huidige situatie van de varkenshouders. De crisis in de varkenshouderij sleept inmiddels al vijf jaar aan en is vandaag onhoudbaar geworden. De varkenshouders zitten tussen hamer en aambeeld: enerzijds lopen de kosten voor de varkenshouder op, maar anderzijds kunnen de varkenshouders deze kosten niet doorrekenen. Alles werd uit de doeken gedaan op het varkensbedrijf van Olivier Geerts in Pepingen

Jan Arnouts, jonge varkenshouder: “Aan de kostenzijde is de verhoging van de grondstoffenprijzen de belangrijkste factor. Deze verhoging is te wijten aan een wereldwijde vraag naar grondstoffen door een grotere bevolking en een groeiende welvaart. De vraag naar grondstoffen wordt nog versterkt door de zoektocht naar alternatieve energiebronnen, zoals biobrandstoffen en bio-energie. Bovendien zoeken speculanten, gestimuleerd door de financiële crisis, naar andere mogelijkheden om hun geld te beleggen en deze hebben ze gevonden in de grondstoffen markt. Hierdoor wordt de vraag naar grondstoffen kunstmatig verhoogd. Aan de andere kant stellen wij vast dat de prijs die we ontvangen voor onze varkens niet gunstig evolueert en dit ondanks een (licht) krimpend aanbod en een zeer goed draaiende export. Bij een goedwerkende markt van vraag en aanbod zou men verwachten dat de verkoopprijs stijgt. Dit is evenwel niet het geval. Verder gaan de varkenshouders ook in op de vragen van de consument rond voedselveiligheid en dierenwelzijn, onder meer via groepshuisvesting. We vinden het dan ook erg jammer dat de meerwaarde van het product niet tot bij de verbruiker wordt doorgerekend.”
“De jonge varkenshouders roepen op om de stijgende kosten verder in de keten te kunnen doorrekenen” stelt Marijke Jordens, voorzitter Groene Kring. “Dit kan enkel mits een correct werkende markt waarbij de ketenmarges correct worden gespreid, en een sensibilisering van de consument waarbij een eerlijke prijs voor een eerlijk product voorop staat.”
De jonge varkenshouders tekenen via deze cartoon voor een eerlijke prijs en een toekomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 aug 2012
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief