PEPINGEN - Kunst in het dorp

C21

PEPINGEN - Kunst in het dorp

Editiepajot_kunst_in_het_dorp
 

Wat in 2002 begon als een geïmproviseerd experiment door een paar enthousiastelingen, groeide in de loop der jaren uit tot een vaste waarde in het cultureel landschap van Pepingen. Voor de 7de editie verenigt Kunst in het Dorp weer een twintigtal kunstenaars uit diverse disciplines in en rond de site van het ontmoetingscentrum Ter Loo in Bellingen.

De deelnemende kunstenaars integreren hun werk in de verschillende ruimtes en de groene omgeving van het kasteelklooster. Een vleugel van het gebouw is sterk geïnspireerd door de art deco bouwstijl en bevat talrijke bouw-en decoratieve elementen eigen aan die stijl. (cf. trappenhall, glaspartij in de gevel, vloertegels,…) Een aantal kunstenaars brengt hier dan ook een groepswerk geïnspireerd door de art deco stijl.
 
Voor de derde keer op rij werd een project op touw gezet om de lokale gemeenschap bij het gebeuren te betrekken. Enkele kunstenaars organiseerden een aantal workshops met jongeren van het orthopedagogisch centrum Huize Ter Loo waarbij die laatsten kennismaakten met boetseren, tekenen, schilderen, creatief schrijven,… Jongeren die hun vakantie doorbrachten in het centrum, konden deelnemen aan creatieve namiddagen onder het thema ‘kabouters’. Bedoeling is dat de creaties later dienen als ontwerpen voor een kabouterwandeling in en rond het kloosterdomein. Er werd dus verteld, voorgelezen en geschreven over deze sprookjesfiguren. Kaboutertekeningen werden opgezocht en geselecteerd. Sommige kinderen ontwierpen eigen figuren of tekenden ze na. Er werden kleurstudies gemaakt en figuurtjes geboetseerd. Voor sommigen een eerste kennismaking met een nieuw medium, voor velen verwondering over hun eigen kunnen met of zonder begeleiding. Allen echter zeer enthousiast. Hun werken krijgen een aparte locatie op de tentoonstelling.
Dit project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant.
 
Aan Kunst in het Dorp 2008 nemen volgende kunstenaars deel: Marcel Janssens, Francis Verheyleweghen, Albert Debast, Hilde Van Impe, Ghislaine Goossens, Daan Roose, Jean-Pierre De Nayer, Bart Desmet, Elke Mertens, Kathy Potvlieghe, Ann Adriaenssens, Wim Adriaessens, Koen De Weerdt, Tom Feyen, Lutgarde Vanderplas, Jan Selleslags, Mieke Ameye, Piet Deyckere, Kingfisher samen met nog een 20 tal andere artiesten die een specifieke bijdrage leveren aan het groepswerk rond art deco.
 
Beelden, schilderijen, keramiek, foto’s, textiel, video- en groeninstallaties zijn te bezichtigen op de openingsnocturne op zaterdag 6 september van 19u30 tot 22u00. Kunst in het Dorp kan bezocht worden van 11u00 tot 18u00 op de zondagen 7 en 14 september. Op zondag 07 september gaat om 16u00 het literair café door en op zondag 14 september is de locatie opengesteld als open monument (20 ste editie - 20 ste eeuw) voor de gemeente Pepingen.
 
Dit kunstevenement vindt plaats in het ontmoetingscentrum Ter Loo, Kareelstraat 21, 1674 Bellingen. Meer informatie op www.kunstinhetdorp.be  of Bart Desmet  0497 41 18 91  .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2008
Editiepajot
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief