PEPINGEN - Kinderen stapten voor ‘Kranig water’

C21

PEPINGEN - Kinderen stapten voor ‘Kranig water’

Editiepajot_pepingen_water_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_water_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_water_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

De Vrije Basisschool Harten Troef deed dit jaar mee met de campagne ‘Jongeren keren het klimaat’ van Green. De vierde actie van deze campagne valt niet toevallig op Wereldwaterdag, 22 maart 2013. Met de actie ‘Kranig Water’ wordt er samen met de Vlaamse Drinkwaterbedrijven de kwaliteiten van kraantjeswater en de positieve invloed van het drinken van kraantjeswater op het klimaat in de kijker gezet. Duizenden leerlingen van meer dan 650 scholen in heel België vermijden drankverpakkingen en transport en halen zo hun CO2-uitstoot omlaag.

Ook in de Vrije Basisschool Harten Troef gingen ze vandaag de uitdaging aan. Kinderen en leerkrachten dronken enkel water uit de kraan. Zo vermeden ze drankverpakkingen en profiteerden de leerlingen van de voordelen van kraantjeswater: het is gezond, milieuvriendelijk en goedkoop. Concreet betekent dit dat leerlingen een drinkbus met kraantjeswater meenamen of hun drinkbeker op school vulden met water uit de kraan.
De school deed tegelijkertijd mee met de actie ‘Walk for water’: ‘Miljoenen mensen stappen elke dag gemiddeld 6 kilometer, gewoon om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Door de klimaatverandering wordt de watervoorziening voor miljoenen mensen nog meer bedreigd. Door mee te doen aan de acties ‘Kranig Water’ en ‘Walk for Water’, wou de school een duidelijk signaal geven: wij willen de klimaatverandering een halt toeroepen en wij willen ons steentje bijdragen’.
De kinderen kregen doorheen de week een duiding van de actie aan de hand van een powerpoint.
De leerlingen van het tweede, derde en vierde leerjaar maakten in de namiddag een wandeling van ongeveer 5 km. De spandoeken met ‘water’slogans en ‘water’hoedjes kleurden de weg. Onderweg deden ze een estafette met bidons water en losten ze een woordzoeker en een rebus rond de waterproblematiek op.
Ze schepten water uit beek en vroegen zich af wat zij met dit water al dan niet zouden doen. Aan het gemeentehuis werden ‘water’slogans gescandeerd.
Daar pikten de kinderen ook de vele bidons en vaten, gevuld met kraantjeswater op en zetten ze hun tocht via de Ninoofsesteenweg verder naar school.
Schepen van milieu, Greta Cochez, sprak de leerlingen toe en vergezelde hen op de wandeling. Onderweg staken de leerlingen flyers met een woordje uitleg in de bus. Op school werden de drinkbussen en bekers nog eens gevuld met het opgehaalde water.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief