Vrije Gepensioneerden Bond van PEPINGEN op uitstap

C21

Vrije Gepensioneerden Bond van PEPINGEN op uitstap

Pict0138
DE VGP op bezoek bij Boon (ingezonden foto)
 
Streekproductencentrum_vgp
Op bezoek in het Streekproductencentrum in Halle. (Foto ingezonden)
 

De Vrije Gepensioneerden Bond van Pepingen ( VGP ) bracht een bezoek aan de “ brouwerij  Boon “ in Lembeek en nadien aan het “ streekproduktencentrum “ in Halle.

Twee gidsen vertelden  op een boeiende wijze het succesverhaal van de brouwerij Boon en de productiewijze van  het bier “ Lambiek “ De eerste sporen van een lambiekbrouwerij gaan terug tot 1680. In 1978 heeft Frank Boon de brouwerij gekocht en uitgebouwd tot een moderne  ambachtelijke brouwerij, alsook tot  ‘ s werelds grootste lambiekvoorraad.  Er is  meer dan 1 miljoen liter lambik opgeslagen in grote eiken vaten met  ongeveer 8000 liter inhoud;  ( “foeders” genaamd) .  Lambiek bier is het  “ basisbier “ voor de geuze ( is een mengeling van drie lambiekbieren ) en  “ de kriek van Boon “  (lambiekbier waarbij Schaarbeekse-  noordkrieken zijn gevoegd).

Het geheim van het productie proces zit in de  “ ambachtelijke wijze “ van het bier brouwen en “ in de wilde gisting “. Van de meer dan 200 wilde gisten die in de lucht aanwezig zijn, zijn er twee soorten die enkel in de Zennevallei en tot een 20 km daar rond voorkomen.  Deze zorgen er voor dat   er lambiek kan gebrouwen worden.   Brouwen is een vrij ingewikkeld proces,  dat veel ervaring en vakmanschap vergt.   Een bezoek aan de brouwerij is meer dan  de moeite waard.  Op het einde van het bezoek werden er  drie bieren ( lambiek, geuze en duivels bier van Halle ) geproefd.

Nadien heeft de Vrije Gepensioneerden Bond Pepingen  het “ streekproduktencentrum “ te Halle bezocht.   Hier worden meer dan 400 artisanale  en ambachtelijke producten  van uit de streek te koop aangeboden.  Er worden ook een 15 tal artisanale producten gemaakt, zoals  het aperitief ’ t Vaantje “ , “ Den Apotheker “  ( goed tegen “ een stijve nek “ ),  Servais Bier, kazen,  enz…
Zaakvoerder Johnny geeft op een levendige en plezierige wijze een toelichting over de producten, productiewijze en weet er  af en toe een ludieke noot aan toe te voegen .  Er werden tevens een   aantal artisanale producten  (zowel dranken als kazen ) geproefd .
Tot slot reden we met de bus terug naar Bogaarden, om na een korte gezondheidswandeling, nog een boterham met hesp en kaas,  te eten in het kader van de gezondheidsmaand. In ieder geval was het een geslaagde namiddag .  Dank aan  Günther Roobaert  voor de goede organisatie en  het verloop van de namiddag. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2013
Marc Sluys
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief