PEPINGEN - Hartentroef krijgt een groene long

C21

PEPINGEN - Hartentroef krijgt een groene long

Editiepajot_pepingen_moestuin_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

De vrije gesubsidieerde basisschool Harten Troef uit Pepingen heeft een groene long gerealiseerd in de school. Het project kreeg de hulp van leerkrachten, ouderraad, (groot-)ouders, oud-leerlingen, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, ProNatura, Natuurpunt en de Gemeente Pepingen.

De gemeente Pepingen hielp met de moestuinbakken, Regionaal Landschap hielp met het ontwerp en via ProNatura kwam men aan het plantmateriaal, de houtsnippers, Natuurpunt hielp met de wilgen hut en de ouderraad met de uitvoering en het financieren van de moestuintjes, zitbanken, picknicktafels, speeltuigen …
Deze groen long kan verschillende vaardigheden van de onderwijslijn over de natuur invullen., maar vervult echter ook een belangrijke sociale maatschappelijke functie. Leerkrachten en kinderen kunnen er gezamenlijk activiteiten uitvoeren.
In september 2005 broeide het idee om de school milieuvriendelijker te maken en sprongen ze mee op de kar met het Mos-project van de Vlaamse gemeenschap. Op 12 november 2009 behaalden ze na heel wat inspanningen het 3d" MOS-logo. Na deze mooie appreciatie wilden ze niet bij de pakken blijven zitten en startten ze een project rond de vergroening van de school. Zo groeide de samenwerking tussen de werkgroep MOS en de werkgroep speelplaats.
KINDEREN KREGEN INSPRAAK
In het schooljaar 2010-2011stelden ze de kinderen allerlei mogelijke natuur- en speelelementen voor. Ze kregen de opdracht daaruit een keuze te maken. Ook de leerkrachten kregen inspraak.
In de paasvakantie 2012 gingen ze van start met de eerste grote werken. De ijzeren afsluiting werd weggehaald om de speelplaats te verruimen. De twee berghokjes werden leeggemaakt en opgeknapt, zo konden ze de eerste kipjes verwelkomen. Nog iets later werd het gras bedekt met speelschors zodat deze ruimte ook bij slecht weer toegankelijk werd.
Dit schooljaar volgden ze met alle leerkrachten een bijscholing van het centrum ervaringsgericht onderwijs ' buitenruimte beter benutten'. Daar deden ze heel wat inspiratie op rond avontuurlijke spelelementen.
In de paasvakantie 2013 werden opnieuw de handen uit de mouwen gestoken. Heel wat ouders, grootouders, kinderen, oud-studenten, de gemeente Pepingen, mensen van Natuurpunt en collega’s spanden zich in om van de school een nog leukere plek te maken. Ze kregen er o.a. enkele zandbakken en moestuintjes bij, een wilgenhut en -tunnel, een potten- en pannengeluidsmuur, enkele hagen en wat fruitstruikjes.
Na de vakantie werd de vernieuwde speelplaats door de kinderen enthousiast onthaald. Ondertussen werden de moestuintjes al vol geplant door verschillende klassen.
Naar de komende jaren toe willen ze vooral energie steken in de moestuinen om er een blijvend succes van te maken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief