De stoeterij Zwarte Molen in ELINGEN wordt nu ook een wijndomein

De stoeterij Zwarte Molen in ELINGEN wordt nu ook een wijndomein

Editiepajot_elingen
Foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_elingen
Foto © Elsie De Greef
 

In het Pajotse dorp Elingen is gestart met de aanleg van een wijngaard. “Dappersveld” is de naam van het wijndomein, naar het gelijknamige gehucht in Elingen. De stoeterij De Zwarte Molen in de Zwarte Molenstraat 66, gevestigd in een oude vierkantshoeve daterend van 1788, zal ook de activiteiten van het wijndomein Dappersveld huisvesten.

De eerste wijnstokken werden aangeplant. Er werd gestart met een kleine hectare. Carlo Faber uit Luxemburg heeft de klus geklaard, het aanplanten van de eerste 4.250 ranken heeft ongeveer een halve dag in beslag genomen. Er is gekozen voor volgende Vitis Vinifera variëteiten: Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en Pinot Noir. Dus geen hybriden.

De manier van werken is gebaseerd op ‘Bio en lutte raisonnée’ (geoorloofde bestrijding), een biologische manier van werken maar toch met economische doelstellingen.

Eric Geyssens: «Het gebruik van herbiciden hebben we volledig verworpen, alle andere behandelingsmethoden worden gedaan in samenspraak met de organisatie PC’fruit. Deze verwittigt wanneer de ziektedruk te groot wordt.»

Linda Lefever: «De eerste oogst wordt verwacht in 2015. Het uiteindelijk doel is een kwaliteitsvolle opbrengst en het verkrijgen van een lekkere wijn. Ook de vinificatie, het maken van de wijn, zal bij ons gebeuren. Wij beseffen dat de wijnbouw heel arbeidsintensief is maar voor ons nieuw beroep moeten er zowiezo opofferingen gemaakt worden, wat in deze context passioneel gebeurt.»

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2013
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 22 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020

archief