PEPINGEN moet nog enkele jaren wachten op een sporthal.

C21

PEPINGEN moet nog enkele jaren wachten op een sporthal.

Editiepajot_pepingen_voetbalveld_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

De huidige meerderheid (LVB – N-Va) in Pepingen heeft de beloofde sporthal op de lange baan geschoven en dat tot ergernis van de vroegere CD&V/Sp.a meerderheid. Volgens de huidige meerderheid is de uitgekozen plaats naast het voetbalveld van FC Pepingen niet groot genoeg en zijn er niet genoeg parkeerplaatsen. Pepingen wacht al dertig jaar op een sporthal en zal dus nog jaren moeten wachten.

De huidige meerderheid heeft de plannen laten onderzoeken door een architectenbureau en hieruit blijkt dat de plaats niet groot genoeg is om een sporthgal te bouwen zoals ze er zou moeten uitzien qua veiligheid. De huidige meerderheid plakt er geen datum op wanneer de sporthal er zou komen.
6 jaar lang werkte het CD&V-bestuur aan een dossier om in Pepingen een sporthal te kunnen bouwen. 6 jaar van hard werken samen met de sportdienst, de sportraad en de betrokken instanties want na 30 jaar palaveren over een sporthal stonden ze in 2007 nog nergens. Stedenbouwkundig maakten ze de weg vrij door werk te maken van een structuurplan zodat de goedkeuring van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “sporthal” een feit was.
Peter Van Cutsem (CD&V) en oud schepen van sport: “We bezochten een aantal sporthallen en deze in Bocholt was op maat van Pepingen, zowel ruimtelijk, als financieel. We namen contact op met een aantal gespecialiseerde firma’s. We lieten de voorziene ruimte opmeten en grondsonderingen voor een bodemonderzoek uitvoeren. Het “sleutel op de deur”-dossier om een ontwerper/aannemer aan te stellen lag klaar. Van ontwerp tot oplevering, één aanspreekpunt, één bedrijf. In het dossier werden de voorwaarden van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), opmetingsplan en bodemonderzoek opgenomen. Mogelijke gespecialiseerde inschrijvers/bedrijven konden hun ontwerp overmaken, dit ontwerp werd beoordeeld door een onafhankelijke jury, waaronder plaatselijke mensen uit sportverenigingen. Dit ontwerp zou vooraf door het bedrijf afgetoetst worden met de brandweer en politie. Ook de beoordeling op de kostprijs (raming 1,8 miljoen euro), realisatietermijn speelde mee in de toewijzing van de firma. Ondertussen werd ook een Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) opgericht. De naam zegt het zelf: een verzelfstandigd gemeentelijk bedrijf waardoor de BTW-recuperatie voor de bouw sporthal volledig kan gebeuren. Al een lange weg afgelegd maar de administratieve molen verliep traag en 6 jaar was te weinig om de eerste steenlegging te kunnen realiseren. We gaven het dossier door en hoopten voor Pepingen op een snelle realisatie. Het huidige college van burgemeester en schepenen besliste, buiten hun bevoegdheid, om een oud contract “ontwerper bouw sporthal in de Hoesnaek” van 1981 over te zetten naar het AGB dat op zich een andere entiteit is. Het AGB liet via dit contract een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Het stond dan ook in de sterren geschreven wat de uitkomst zou zijn van de haalbaarheidsstudie voor de inplanting van de sporthal op het voorgestelde terrein: de sporthal kan niet op dit terrein komen. En kijk, het resultaat is er nu: de studie heeft bewezen wat het bestuur wou dat bewezen werd: de sporthal kan er niet staan. Stel u voor, ze is te groot! De studie geeft als alternatief om de sporthal te bouwen op het tweede veld van FC Pepingen”.
Waar komt dan het tweede veld van FC Pepingen ? Is hier nog ruimte voor? Wat zal de heraanleg hiervan kosten ? Voor de nieuwe locatie moet een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgesteld worden, kostprijs en haalbaarheid? Dus alles vanaf “nul” herbeginnen. Wanneer zal de eerste steen gelegd worden?, vraagt Peter Van Cutsem zich af.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief