PEPINGEN - 10 jaar Arts Elingen

C21

PEPINGEN - 10 jaar Arts Elingen

Editiepajot_pepingen_arts_elingen_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_pepingen_arts_elingen_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx

In en rond het kunstcentrum Mansfeld, Oudenakenstraat 6 in Elingen (Pepingen) wordt in de maand juli 10 jaar Arts Elingen gevierd met wandelingen langs een nieuwe poëzieroute, tentoonstelling, een Ierse dag met poëzieviering en haikoes.

De nieuwe poëzieroute loopt door de drie dorpen Elingen, Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem. Langs een parcours van ongeveer 4km die langs de mooiste natuurplekken van de regio passeert staan allerlei nieuwe gedichtenpanelen opgesteld. Praktische gegevens en plannen zijn verkrijgbaar elke zondag vanaf 14u op Kunstencentrum Mansveld vanwaar de wandeling vertrekt. Dit jaar is er ook een begeleide wandeling voorzien, namelijk op de derde zondag van de maand. Vertrek Mansveld op 20 Juli 2014 vanaf 14u..
Het is een gevarieerd programma dat werd uitgewerkt en opgesteld. Zo is er bv.op handmatige manier, op 4 panelen uitgewerkt en geschilderd, het lange ironische gedicht ‘Hemel’ van de Poolse schrijfster W. Szymborska opgesteld naast de meer klassieke kleurrijke vormgeving van de andere gedichten. Een uitzondering wellicht als contrast tegen ‘de Hemel’ is het grappige‘ Bruiloft op zijn Brueghel’s’ geschreven door Veine Peeters en berustend op ware feiten.
Fervente wandelaars kunnen via een dubbele lus zijnde de nieuwe wandelroute combineren met de wandelroute van vorig jaar waarop de gedichtenpanelen zijn blijven staan. Het gaat dan om een afstand van 8 à 9km. Op Mansveld bekomt men een volledig plan hierover.
Dave Lordan op poëzieavond
Na Mexico en Polen is Ierland gastland op de poëzieavond op 27 juli op Mansveld.
Organisator Jos De Decker: “Dit laat toe ons eens in een ander taalbad te kunnen onderdompelen dankzij de bereidwillige steun van de befaamde dichter Dave Lordan, die vanuit Ierland naar ons rechtstreeks komt overgevlogen. Hij zal tijdens zijn lezing bijgestaan worden door Ciaràn O’Cealaigh die de teksten in het Ierse Gaellic zal voorlezen. Wij zorgen op onze beurt voor de Nederlandstalige vertalingen ervan”.
Dave Lordan werd geboren in Derby, England en groeide op in Clonality- West Cork , Ierland. Hij leefde een tijd in Nederland, Griekenland en Italië en verblijft nu in Greystones – district Wiclow. In 2005 won hij de befaamde Patrick Kavanagh-prijs voor de poëzie. Bekende werken van hem zijn ‘Boy in the ring’ (2007) en Invitation to a sacrifice’ (2010). Hij is een actieve auteur van tal van artikelen en speelde een belangrijke rol bij anti-oorlog manifestaties.
Reservatie voor de poëzieavond is gewenst op tel nr 02 532 57 11 of via mail naar joz.dedecker@telenet.be . Toegang ervan is 5€.
WERKGROEP HAIKU-KERN BRABANT maakt …haiga-haikoes!
Een werkgroep van de HAIKU-KERN BRABANT die regelmatig vergadert in Dilbeek onder de leiding van Leon Scevenels heeft de taak op zich genomen om innoverend naar voor te treden met een nieuw initiatief. Het gaat om een video voorstelling waarin haikoes midden foto’s opduiken. Het is een techniek die van Japan is komen overwaaien en die men de naam meegeeft van HAIGA-HAIKU. (
De vele natuurfoto’s van Ivo De Decker dienden als springplank voor deze schrijfopdracht. Een zestigtal foto’s zullen dienen als basis om in een videoprojectie te worden opgenomen en die op Mansveld vervolgens worden getoond op 13 juli om 14u30 in aanwezigheid van de meeste haiku-schrijvers. De voorstelling is gratis.
Op Mansfeld zelf loopt er in de maand juli een tentoonstelling met werken van Peter Van de Vijver, beeldhouwer, Monique Jacquemin, keramiek, Bernhard Güllekes, Sylvain Peeters, Jos De Decker, Bart Daems schilders, Irène Dedeurwaerdere, grafiek en Ivo De Decker en Luc Bohez, fotografen …
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief