PEPINGEN - Sint-Benedictus trok op Paasmaandag door Elingen .

C21

PEPINGEN - Sint-Benedictus trok op Paasmaandag door Elingen .

Editiepajot_pepingen_elingen_1_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_pepingen_elingen_2_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_pepingen_elingen_3_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_pepingen_elingen_4_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 

Sinds 1901 is er op Paasmaandag in Elingen, deelgemeente van Pepingen, de Sint-Benedictusommegang . Ook dit jaar was er veel volk afgezakt naar Elingen voor de paardenprocessie. Na de mis voorgedragen door Mgr. Lemmens, hulpbisschop Mechelen-Brussel was het om 15 u verzamelen geblazen op het dorpsplein voor de bedevaartroute, een tocht van zowat anderhalve kilometer .

Geestelijken, paarden, het beeld van de Heilige Benedictus en met de muzikale opluistering van de concertband Theobaldus ging de stoet richting de “ Brandwacht “ De Benedictuskapel . Daar werden de paarden en bedevaarders gezegend. Sint Benedictus zegen wordt afgesmeekt tegen ziekte zowel bij de mens als bij dier.
In Elingen wordt hij ook vereerd door de jonge meisjes die hier volgens de traditie een lief onder de aanwezige jongens trachten te vinden . Daarom wordt deze ommegang in de volksmond hier ook de ‘ vaarsenmarkt ‘ ( vjeizemet ) genoemd . 
Na de zegening ging de stoet langs landelijke wegen en kapelletjes terug naar de St-Amanduskerk op het dorpsplein .
Zoals elk jaar konden de aanwezige een speciaal voor deze paardenprocessie ontworpen bedevaartvaantje aankopen tijdens de ommegang aan 2 € .
Deze processie dit jaar al voor de 115 keer isd een organisatie van het Paascomité en de kerkraad van Elingen is nog altijd een absoluut hoogtepunt in het Elingse dorpsleven .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief