Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens

Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens

5
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - Foto ingezonden
 
2
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - Michelle Cornelis en Ivan Bekaert net aangekomen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu -Foto ingezonden
 
1
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - © Deschuyffeleer
 
6
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - © Deschuyffeleer
 
4
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - © Deschuyffeleer
 
Nepal_aardbeving___17_
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - © Deschuyffeleer
 
Nepal_mei_2015__109_
Vrije Tai-ji beweging PEPINGEN zet steunactie voor Nepal op van mens tot mens - Michelle en Ivan met hun gids van het reisagentschap Travel Birth © Deschuyffeleer
 

Het zal je maar overkomen. Vol enthousiasme vertrekken op reis naar het charmante Nepal en daar de tweede dag van het verblijf al geconfronteerd worden met een allesverwoestende aardbeving met een tol aan meer dan 10.000 doden, nog eens duizenden gekwetsten en zware materiële schade bovenop. Dat is wat Michelle Cornelis en   Ivan Bekaert uit Beert overkwam. Gelukkig konden beiden al enkele dagen na het voorval, weliswaar vervroegd, ongedeerd terugkeren naar hun Pepingse heimat.

Het ganse gebeuren laat bij Michelle en   Ivan wel een wrange nasmaak na. “Vooral het gevoel bij uw weliswaar gedwongen teugkeer de plaatselijke noodlijdende bevolking in de steek te moeten laten weegt zwaar door”, start Michelle het verhaal. Zij heeft overigens al jaren onder meer via haar vrije Tai-ji beweging een bijzondere band met alles wat Oosters ademt. “Precies daarom besloten wij dan ook tijdens onze laatste bijeenkomst met onze Taj-ji beweging een steunactie van mens tot mens voor het zwaar getroffen Nepal op te zetten”.
Aan het ergste ontsnapt
Toen Michelle en  Ivan op donderdag 23 april via Istamboel naar het Nepalese Kathmandu afreisden hadden zij geen vermoeden dat hun droomreis twee dagen later al een dramatische wending zou krijgen. “Via ons reisagentschap Travel Birth en het plaatselijk toerismebureau Asian Heritage hadden wij een mooi reisprogramma uitgestippeld”, geeft   Ivan aan. “Zo wilden wij de bewuste zaterdag van de ramp de tempels en gebouwen op het drukke Durbarplein bezoeken. Wij stonden juist op het punt één van die tempels te verlaten toen de eerste aardbeving met een kracht van 7,9 op de Richterschaal zich voordeed met een fel gedreun in de grond. Wij hadden hierbij de indruk op een watermatras te lopen. Onze gids reageerde echter bliksemsnel en bracht ons onmiddellijk naar buiten. Pas hadden wij de tempel met zijn 7 sokkels verlaten of hij stortte helemaal in. Gelukkig gebeurde dit haast verticaal zodat wij ongedeerd bleven. Zo zijn wij nagenoeg de laatste visuele getuigen van het bestaan van die tempel”.
Efficiënte steun
“Onze gids verdient echt een pluim. Ondanks hijzelf in het ongewisse was nopens het lot van zijn familie en van zijn collega’s van de toeristische dienst bleef hij zich al de tijd om ons bekommeren”, vervolgt Michelle. “Zo bracht hij ons eerst naar een kleine open plaats in de nabijheid van ons hotel, waar wij korte tijd nadien geconfronteerd werden met een tweede grote aardbeving deze keer met een kracht van 6,8. Van daaruit zagen wij dan ook grote gedeelten van het Koninklijk Paleis instorten”.
“Even kregen wij de tijd om onze kledij en onze spullen op te halen in het hotel zelf waarna wij werden verder geleid naar een voetbalstadion om er de nacht in open lucht door te brengen onder de lokale bevolking”, vertelt   Ivan verder. “Er heerste immers een grote angst dat door de nakomende aardbevingen, die nacht nog zo’n 200, nog meer gebouwen zouden instorten. De volgende dag werden wij, steeds onder de begeleiding van de mensen van het toeristisch bureau, geleid naar een ruimer kampeerterrein waar wij nu ook de beschikking kregen over een tentje omdat er voor die nacht regen was aangekondigd”.
Steunactie
De bijstand, de hartelijkheid en de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking, die in deze uitzonderlijke moeilijke omstandigheden zich aanhoudend bijzonder sterk heeft opgesteld, hebben Michelle en  Ivan bijzonder getroffen. Zijzelf schonken ter plaatse dan ook onmiddellijk een som geld om in hun buurt de eerste nood mee te helpen opvangen. Eens thuis kregen zij via het internet al meteen foto’s van de met dat geld aangekochte zaken zoals voedsel en zeilen doorgestuurd. Daarop besloten Michelle en  Ivan samen met de vrije Tai-ji beweging van Pepingen nu een eigen steunactie op te zetten en dit van mens tot mens. “Want met een gift van 10 euro kan een ganse familie daar al gedurende 14 dagen in haar elementair levensonderhoud voorzien. En vooral de kleinere dorpen blijven nog altijd verstoken van daadwerkelijke hulp”, geeft Michelle nog graag mee.
Chaotische hulpverlening
Michelle en   Ivan hebben de toestroom van de internationale hulp op de luchthaven van Kathmandu van dichtbij kunnen volgen. En dat verhaal is blijkbaar niet altijd even rooskleurig. “De grote buurlanden India en China waren snel ter plaatse evenals hulp uit Israël en Amerika. Wel liepen de internationale hulporganisaties er elkaar voor de voeten”, beschrijft Michelle de toestand. “Maar het vliegveld van Kathmandu is relatief klein en kan best vergeleken worden met dit van Oostende met slechts één thermac en slechts vijf gates. Er heerste dan ook onmiddellijk een enorme chaos zodat ook uitgaande vluchten het moeilijk hadden”.
Uiteindelijk konden Michelle en   Ivan door het welgekomen aanhoudend toedoen van hun reisagentschap via Calcutta naar België teugkeren waar zij veilig en wel aankwamen op donderdag 30 april, vier dagen eerder dan voorzien.
Samen met de Vrije Taj-ji beweging Pepingen hopen Michelle en  Ivan nu dat hun oproep tot directe steun van mens tot mens via de Founation Asian Heritage Nepal tot een heus succes moge uitgroeien.
Nadere info via de Facebookpagina Foundation Asian Heritage Nepal

Bankrekening Tai-Ji Pepingen voor ‘Help Nepal’ BE49 7360 1226 1571
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2015
Godelieve Deschuyffeleer
Foto's Ivan en Michelle Bekaert-Cornelis
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 15 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 05 mei 2019
Devogeleer Emile | 19 apr 2019

archief