PEPINGEN – Dementiewijzer helpt mantelzorgers op weg.

C21

PEPINGEN – Dementiewijzer helpt mantelzorgers op weg.

Dementie_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Dementie_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Dementie_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Dementie_4
Foto's Emile Devogeleer
 

  In het Expertisecentrum dementie Memo-Woonzorgcentrum Mater Dei in Heikruis, Pepingen werd vandaag de dementiewijzer voorgesteld. De provincie Vlaams-Brabant, het Expertisecentrum dementie Memo, SEL Goal, en SEL Zorgnetwerk Zenneland brachten wat meer uitleg over de dementiewijzer.

De dementiewijzer is een hulpmiddel dat op een laagdrempelige manier informatie geeft aan mantelzorgers van mensen met dementie en professionelen in de dementiezorg om hen op weg te zeten naar de gepaste zorg of ondersteuning.

De dementiewijzer is gebaseerd op vragen en antwoorden waar mensen mee zitten, is bondig en concreet en bevat heel wat communicatietips.

De dementiewijzer kost 1 euro per stuk en kan gekocht of besteld worden via www.dementie.be/memo  

 In de provincie Vlaams-Brabant wonen ruim 250.000 zestigplussers. Tegen 2025 zullen dat er 320.000 zijn . De meesten onder hen stellen het goed, zijn actief en genieten van hun vrije tijd. Een beperkt deel van de ouderenpopulatie vraagt zorg. Eén van de aandoeningen die meer voorkomt bij het ouder worden is dementie. Op dit ogenblik treft het naar schatting 19.000 mensen in onze provincie. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst nog toenemen.

Wie te maken krijgt met dementie wordt overvallen met vragen. Er is veel onwetendheid over, men weet niet hoe ermee om te gaan en waar men hulp en ondersteuning kan vinden. Mensen reageren vaak onbeholpen, ontkennend of afwijzend.

 ‘De publicatie van de dementiewijzer sluit aan bij ons dementie en ouderenbeleid, dat vooral inzet op informatie, deskundigheidsbevordering en stimuleren van het lokaal dementiebeleid. We werken hiervoor nauw samen met bovengenoemde partners’, aldus Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

 Zo realiseerde de provincie mee de website www.vlaamsbrabant.be/wegwijsdementie   . Deze website geeft een helder overzicht van alle organisaties die aan dementie werken, van diagnose en hulp tot begeleiding. Iedereen die met de diagnose wordt geconfronteerd, zoals familieleden, mantelzorgers en professionelen, kan ook gebruik maken  van de brochure ‘ Dementie, u staat er niet alleen voor’. Een praktische gids die hen wegwijs maakt in het zorglandschap. Van deze brochure vonden sinds 2012 reeds 35.000 exemplaren hun weg naar het publiek.

Vorig jaar publiceerde de provincie de brochure ‘jongdementie onder de loep’, een publicatie die zich specifiek richt naar mensen met jongdementie. Personen met jongdementie hebben namelijk specifieke noden waar het bestaande zorgaanbod in Vlaanderen onvoldoende aan tegemoet komt. Noodgedwongen doen ze een beroep op het zorgaanbod voor ouderen. De zoektocht naar geschikte hulp verloopt moeilijk en is emotioneel belastend. Deze brochure biedt een leidraad.

 MEMO, het expertisecentrum voor dementie, viert dit jaar haar 15 jarig bestaan. De voorbije jaren werd de werking van Memo in Halle-Vilvoorde mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie ondersteunt  eveneens projecten rond jongdementie.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jan 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 29 nov 2021
Marc Sluys | 29 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief