LvB- en N-VA PEPINGEN breken lans voor inspraak van bevolking

C21

LvB- en N-VA PEPINGEN breken lans voor inspraak van bevolking

Gemeenteraad_2013
EP

 Peter Lacres even burgemeester

De vorige burgemeester was afwezig en de nieuwe burgemeester Luc Decrick had nog niet zijn eed afgelegd.  De nieuwe schepenen moesten echter hun eed afleggen. Dat gebeurde dan in de handen van de ‘gelegenheidsburgemeester’ Peter Lacres.

Een andere afwezige was Rudi Seghers, de voorzitter van de gemeenteraad. Hij werd voor de gelegenheid vervangen door André Deroubaix.

Bij de bespreking van de punten werd het woord gevoerd door de toekomstige burgemeesterLuc Decrick

De voorzitter van de gemeenteraad in Pepingen werd  schriftelijk op de hoogte gebracht dat zowel de LvB- als de N-VA-fractie weg zou blijven van de geplande gemeenteraad. Hier werd een nieuw college van burgemeester en schepenen aangesteld  en beide fracties willen zo een symbolische daad stellen tegen de huidige politieke ontwikkeling.

De beide fracties nemen de mandaten die de kiezer hen toewees heel ernstig en hebben dus een goede reden voor deze actie: “We hebben sinds 1 januari 2013 met hart en ziel gewerkt voor onze gemeente. Ondanks de moeilijke omstandigheden bleven we onze taken verzorgen, met bovendien tal van toekomstplannen. We vinden het pijnlijk om te zien hoe de stem die de Pepingse kiezer uitbracht in 2012, al maandenlang totaal niet gerespecteerd wordt door de nieuwe meerderheid van de Lacres – CD&V-fractie. In 2012 kozen de Pepingse burgers duidelijk voor het gemeenschappelijke project van LvB- en N-VA. Een legitiem en geloofwaardig college van burgemeester en schepenen werd samengesteld. Ondanks alle moeilijkheden, veroorzaakt door een zware erfenis uit de vorige legislatuur, door het inconsistent gedrag van schepen Lacres en door de moedwillige en maandenlange obstructie vanuit de CD&V-fractie in de gemeenteraad, werd er toch voortgang gemaakt in de belangrijke dossiers in de gemeente. We zijn bijzonder teleurgesteld dat het vuile politieke  spelletje van de voorbije maanden enkel resulteert in:

•            de aanstelling van twee personen in het college die in 2012 niet verkozen werden voor de gemeenteraad, met name Luc Decrick (280 voorkeurstemmen) en Suzanne De Corte (219 voorkeurstemmen). Dit zonder tussenkomst of inspraak van de Pepingse kiezer.

•            het belonen van schepen Peter Lacres (amper 155 voorkeurstemmen) voor het nemen van een 180° bocht tijdens de legislatuur. Die bocht heeft voor meer problemen gezorgd dan zijn ‘politiek lichtgewicht’ waard is. Men steekt eigenhandig pluimen op zijn hoed die hij niet verdiend heeft.

•            de aankondiging in de media dat men projecten wil realiseren die de Pepingse kiezer in 2012 duidelijk afgewezen heeft, m.n. de verhuis van de bibliotheek, het prestigeproject Zagerij,… Deze wens werd wel opgepikt door de LvB- en N-VA-fracties”, zeggen ze bij denieuwe oppositie

De LvB – en N-VA-fracties zijn van mening dat dit een duidelijk staaltje is van oude politieke cultuur waar de bevolking – terecht – afkeer van heeft gekregen. “De verkiezingen zijn hét moment waarop de kiezer werkelijke macht uitoefent in de keuze van uit te voeren projecten. Hier worden ze herleid tot een te negeren evenement. De kiezer is met een dergelijke manier van politiek voeren niet meer gediend. Meer zelfs, de opkomst van burgerbewegingen bewijst dat men komaf wil maken met dit soort achterkamerpolitiek. Ook in Pepingen moet er werkelijke inspraak van de kiezer zijn. LvB- en N-VA breken met deze actie dan ook een lans voor die reële inspraak.”

De LvB- en N-VA-fracties geven verder in hun schrijven mee dat de nieuwe meerderheid nu al pluimen op haar hoed wil steken die de hare niet zijn. “De nieuwe meerderheid maakt zich alle agendapunten van onze fracties eigen. Agendapunten die zij nota bene zelf maandenlang afvoerden om de onbestuurbaarheid in stand te houden”, klinkt het. “Dit is een brutale poging om te pronken met het werk van LvB- en N-VA-schepenen die hier een maandenlange voorbereiding in staken. Onze fracties zetten zich af tegen deze oude politieke cultuur. We laten ons niet de mond snoeren om dit soort wanpraktijken aan de kaak te stellen. Bovendien wordt het huishoudelijk reglement nu al geschonden. Dit stipuleert dat een gemeenteraad gehouden wordt op de derde dinsdag van de maand, aangezien een gemeenteraad op vrijdag op termijn onwerkbaar is. Na een lange werkweek krijgen familiale activiteiten eerder een plaats. Een slecht begin voor deze nieuwbakken meerderheid”, zegt Eddy Timmermans.

LvB en NvA zullen hun rol nu vanuit de oppositie vervullen. Zij zullen blijven waken over het belang van de Pepingenaar met dezelfde passie als voorheen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief