PEPINGEN - Bouwvergunning met voorwaarden voor Mater Dei

C21

PEPINGEN - Bouwvergunning met voorwaarden voor Mater Dei

Mater_dei_logo_edited2
ËP

 In zitting van 12 april leverde het College van Burgemeester en Schepenen van Pepingen een vergunning met voorwaarden af aan de VZW Mater Dei. Zoals bekend wil Mater Dei een nieuw rusthuis bouwen op haar huidige site en wil men daarna de bestaande gebouwen afbreken.

Mater Dei is vandaag een rusthuis met 94 bewoners en meer dan 100 personeelsleden. Ze huisvesten het Expertisecentrum Dementie en zijn ook gespecialiseerd in de verzorging van Huntington patiënten.

De huidige gebouwen voldoen niet langer aan de normen en zonder nieuwbouw komt de toekomst van de instelling in het gedrang.

In februari 2016 leverde het toenmalig gemeentebestuur van Pepingen een stedenbouwkundig attest af, waarbij het principe van de nieuwbouw en een gedeeltelijke afbraak gunstig geadviseerd werd.

Einde 2016 diende Mater Dei een formele bouwaanvraag in voor de nieuwbouw en voor de latere  volledige afbraak van de huidige gebouwen. Bij omwonenden ontstond weerstand tegen de impact van de afbraak op het historische dorpszicht van HEIKRUIS.

Na een informatievergadering van Mater Dei zelf, na overleg met de omwonenden en na een grondig onderzoek van het dossier leverde het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen van Pepingen een bouwvergunning af met een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden werden ook doorgepraat  met de instelling zelf en met een delegatie van de kritische omwonenden.

Opgenomen voorwaarden :

De kapel gelegen langsheen de Molenhofstraat en het hoog gebouw gelegen langsheen de Neerstraat blijven voorlopig behouden, gedurende een periode van minstens 3 jaar, om reden dat deze gebouwen historisch dorpsbepalende elementen zijn.

De bouwheer, de grondeigenaar (bisdom) en de gemeente zullen in die periode al het mogelijke doen om een nieuwe functie te vinden voor de beide gebouwen. Deze functie moet passen in de planologische voorschriften voor de site (openbaar nut).

In compensatie van het huidige park zullen nieuwe beplantingen uitgevoerd worden met streekeigen hoogstammige bomen ( eik, beuk, kastanje, lindebomen…).

Mater Dei zal constructief meewerken aan een studie en de uitvoering ervan, omvattende de herinrichting van het oude kerkhof, het dorpsplein, de onmiddellijke schoolomgeving en de integratie van het nieuwe woon- en zorgcentrum van Mater Dei.       

De kosten van dit project ( studie en uitvoering ) zijn uiteraard ten laste van de gemeente.     Het College heeft de intentie om de omwonenden nauw te betrekken bij de uittekening van de nieuwe dorpskern.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2017
Felix Merckx
Elbeek1946
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief