HEIKRUIS - Tegenvoorstel om Mater Dei te redden

C21

HEIKRUIS - Tegenvoorstel om Mater Dei te redden

Mater_dei_logo_edited2
EP

 Iedereen is voorstander van goede zorgen voor ouderen. Een aangepaste residentiële infrastructuur is hierbij essentieel. Woonzorgcentrum Mater Dei in de Molenhofstraat te Heikruis koestert nieuwbouwplannen, echter ten koste van het historische erfgoed, door een uniek dorpszicht en de 100 jaar oude religieuze parktuin volledig te slopen en dit terwijl er een duidelijk alternatief bestaat.

Het voormalige Ursulinenklooster is niet beschermd, maar is wel erkend als waardevol gebouw volgens het Besluit van de Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant dd. 20 december 2001. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed erkent de hoge erfgoedwaarde van het gebouwencomplex. De Ursulinensite vormt een wezenlijk historisch en stedenbouwkundig onderdeel van Heikruis. De site volledig slopen, is een tabula rasa maken van de geschiedenis van het dorp.

Op geen enkele manier is er vanuit Mater Dei met de omwonenden overlegd. Het enige infomoment vond plaats op 25 januari 2017 en was niet meer dan een mededeling aan de omwonenden. Van enige vorm van 'burgerparticipatie' was geen sprake. Enkele inwoners van Heikruis verenigden ondertussen zelf de krachten door middel van een werkgroep met de naam 'Red het klooster van Heikruis'. Men verzamelde in een eerste petitieronde meer dan 300 handtekeningen van ongeruste burgers.

Er is intussen door het gemeentebestuur een vergunning verleend met voorwaarden. De werkgroep heeft beroep aangetekend bij de deputatie met ernstige argumenten.  Eveneens werd een constructief tegenvoorstel ingediend. Samen met enkele deskundigen werkte 'Red het klooster van Heikruis' een volwaardig alternatief plan uit voor een vernieuwd rusthuis mèt respect voor het dorpszicht en het erfgoed, waarbij de parktuin maximaal wordt behouden.

Het alternatief voorstel voorziet de parktuin als publiek toegankelijk, aansluitend op het dorpsplein. Contact tussen de bejaarden en de inwoners wordt op deze manier bevorderd en past ook perfect in het kader van de 'herinrichting van het dorpsplein' waar het gemeentebestuur voorstander van is. De visie van 'Red het klooster van Heikruis' past bovendien volledig binnen het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Het alternatief plan bewijst dat een nieuw rusthuis met respect voor het dorpszicht, erfgoed én natuur wel mogelijk en realiseerbaar is met dezelfde woonoppervlakte en binnen hetzelfde budget.

Via de blog http://redhetkloostervanheikruis.blogspot.be   kan men een reactie plaatsen. De petitie ondertekenen kan via volgende link: ga naar petitie

 Mailadres: redhetkloostervanheikruis@gmail.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2017
Felix Merckx
Ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief