PEPINGEN - Buurtcomité ‘Red het klooster’ wil dorpskern van Heikruis behouden

PEPINGEN - Buurtcomité ‘Red het klooster’ wil dorpskern van Heikruis behouden

Werkgroep_red_het_klooster
Ingezonden foto
 

 Woonzorgcentrum Mater Dei in de Molenhofstraat te Heikruis koestert nieuwbouwplannen. In de plannen die voorliggen wordt het historische erfgoed en de natuur teniet gedaan. Enkele inwoners van Heikruis verenigden de krachten in het buurtcomité 'Red het klooster van Heikruis' en verzamelden meer dan 300 handtekeningen van ongeruste burgers.

De voormalige Ursulinensite vormt een wezenlijk onderdeel van de dorpskern van Heikruis. De site volledig slopen, toont weinig respect voor de geschiedenis van het dorp. Op geen enkele manier is er vanuit Mater Dei met de omwonenden overlegd.

Het buurtcomité verzamelt reacties van bewoners via een eigen blog www.redhetkloostervanheikruis.blogspot.b e en werkte samen met deskundigen een tegenvoorstel uit met respect voor het dorpszicht, erfgoed en natuur. Het tegenvoorstel houdt rekening met dezelfde woonoppervlakte en blijft binnen hetzelfde budget als vooropgesteld in het plan van Mater Dei zelf.

Mater Dei vreest nu voor een juridisch steekspek. Zij vinden het tegenvoorstel te vaag en weinig geloofwaardig en zeggen dat het alternatief plan niet zou voldoen aan de wettelijke bepalingen.

Het buurtcomité betreurt deze reactie en benadrukt nogmaals dat men niet tegen een modern rusthuis is. De werkgroep heeft zich laten begeleiden en hun alternatieve plannen zijn bestudeerd door deskundigen. Het voorstel beantwoordt aan alle wettelijke bepalingen, beschermt bovendien het erfgoed en behoudt de parkzone.

Wzc Mater Dei maakt deel uit van het dorp. Burgerparticipatie is belangrijk. Het alternatief plan bewijst dat een nieuw rusthuis met respect voor het dorpszicht, erfgoed én natuur wel mogelijk en realiseerbaar is met dezelfde woonoppervlakte en binnen hetzelfde budget. Het buurtcomité betreurt dan ook dat Mater Dei de uitgestoken hand en het constructieve voorstel niet begrepen heeft en dat zij duidelijk het plan onvoldoende heeft bestudeerd.

Mater Dei heeft tijdens de jaren van voorbereiding met alle instanties overlegd maar heeft daarbij één sleutelfiguur over het hoofd gezien: de buurtbewoner!

Het buurtcomité 'Red het klooster van Heikruis' doet een oproep aan Mater Dei om reeds op korte termijn de rechtstreekse dialoog aan te gaan en rond de tafel te zitten.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 19 nov 2018
Marc Sluys | 07 nov 2018

archief