PEPINGEN - Restauratie van oude lemen hoeve op den Trop is volop bezig

C21

PEPINGEN - Restauratie van oude lemen hoeve op den Trop is volop bezig

Lerem_1
Foto's Felix Merckx
 
Leem2
Foto's Felix Merckx
 
Leem_3
Foto's Felix Merckx
 
Leem_4
Marie-Thérèse Cornelis, eigenares van de hoeve. (Foto's Felix Merckx)
 
Leem_5
Foto's Felix Merckx
 

 De gemeente Pepingen heeft op de laatste gemeenteraad van 16/5/2017 een belangrijke toelage van € 57.205,92 toegekend aan Marie Thérèse Cornelis, voor de restauratie van haar ouderlijke hoeve in te Pepingen Trop 11. Het betreft een geklasseerd en waardevol gebouw, dat in zijn oorspronkelijke staat hersteld wordt. Vlaanderen financiert het grootste deel van de restauratiekost.

Het betreft een zeer belangrijke toelage in het kader van de Vlaamse regelgeving die van toepassing is op geklasseerde private gebouwen. Het hele restauratieproject staat onder leiding van de gespecialiseerde architect Herman Cornelis en kost meer dan 830.000 euro.Vlaanderen neemt hiervan het grootste deel voor zijn rekening. Het is heteerste burgerlijk gebouw in Pepingen dat beschermd werd.

Pepingen betoelaagt 7.50 % van het subsidieerbaar deel van het project.
De hoeve is de ouderlijke woning van Mevr Cornelis.

De oude hoeve met twee schuren is een lemen gebouw dat in zijn oorspronkelijke staat gaat hersteld worden. Documenten wijzen uit dat het gebouw zeker tot in 1760 bewoond werd. Het hout dat gebruikt werd stamt uit  1613 en 1614.Het gebouw zelf staat ook op een kaart van Jozef II uit 1770. Tot 2008 heeft de vader van Mevr. Cornelis al zijn vrije tijd in gestoken om het gebouw te vrijwaren. Ze vonden dat het gebouw te waardevol was om het verder te laten verkommeren

De eerste contacten met de dienst erfgoed dateren uit 2005 en nu was het meer dan tijd dat met de restauratie begonnen werd, te meer daar verleden jaar door vandalen veel schade werd aangericht.

Men hoopt met de restauratie klaar te zijn midden volgend jaar.

UPDATE
We kregen een reactie van de eigenares van de hoeve op de cijfers van de subsidie voor het project die we kregen van de gemeente Pepingen

De premie wordt berekend op basis van een vooraf door de architect geschat bedrag van de kosten. Bij de kosten is er een gesubsidieerd  en een niet gesubsidieerd deel. Het is enkel het historisch deel dat gesubsidieerd wordt.

Het gaat om een verhouding van 60% gesubsidieerd (historisch) tegen 40% niet-gesubsidieerd (alle andere zaken). De premie bedraagt 40% van de gesubsidieerde kosten, namelijk voor het historische deel, dus eigenlijk 24% van het totaal bedrag. Van die 40 % gesubsidieerde kosten betaalt Het Vlaams Gewest 32.5% en de gemeente 7.5%. Het bedrag door de gemeente Pepingen betaald is 57000 €.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief