INFANO en gemeente PEPINGEN werken samen voor project Zagerij.

C21

INFANO en gemeente PEPINGEN werken samen voor project Zagerij.

Zagerij
Foto Felix Merckx

 De gemeente Pepingen en INFANO werken sinds 8 jaar samen op vlak van kinderopvang. Op 1 juli 2010 nam INFANO de uitbating over van de buitenschoolse kinderopvang (BKO). De gemeente betaalt aan INFANO een vergoeding voor de uitbating en de organisatie van de BKO, gehuisvest in de hoeve Vander Stokken, eigendom van de gemeente.

Sinds 15 februari 2009 baat INFANO de crèche achter het gemeentehuis uit.  De gemeente stelt de lokalen gratis ter beschikking. INFANO baat de crèche uit zonder gemeentelijke toelagen. INFANO helpt OCMW sinds 2011 met het management van de minicrèche PINOKKIO.

Beide partijen hebben de intentie deze samenwerking te versterken.

INFANO heeft de intentie om in “De Zagerij” een nieuwe crèche te bouwen en in te richten.  In deze nieuwbouw zullen beide crèches met een totale capaciteit van 36 plaatsen samen gehuisvest worden.

INFANO wil het project “Zagerij” voor de gemeente coördineren en enerzijds zijn eigen lokalen voor de kinderopvang inrichten op het gelijkvloers (aan achterzijde).

Anderzijds wil INFANO het gelijkvloers en de 1ste verdieping (vanaf straatkant) inrichten en via een lange termijnverhuring ter beschikking stellen van de gemeente.

 De gemeenteraad nam volgende principiële beslissingen :

1- De gemeente Pepingen verkoopt de schuur met een beperkte grondoppervlakte van +/- 10 are aan INFANO of een aan te duiden dochtervennootschap onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat INFANO in het project een crèche bouwt, inricht en uitbaat voor 36 kinderen.

De definitieve verkoopprijs wordt vastgesteld na opmeting en schatting.

2- De gemeente huurt van INFANO of zijn vastgoedvennootschap, voor de duur van 25 jaar, de ingerichte gelijkvloers(straatkant) en de casco afgewerkte verdieping 1.  Deze huur is betaalbaar vanaf het moment dat de pand instapklaar is. Op het gelijkvloers (langs de straatkant) komen zowel de toekomstgerichte bib als de raadzaal.

3- De gemeente krijgt een voorkooprecht op de gehuurde verdiepingen in geval van latere verkoop door INFANO. De gemeente krijgt een eerste recht op verlenging van de huur na afloop van het contract.

4- INFANO is verantwoordelijk voor de verbouwing en draagt het bouwrisico.

De gemeente zal de kost dragen van het verbindingsstuk met de toekomstige inkomsthal, gebouwd op de huidige grond van de gemeente die eigendom blijft van de gemeente. Deze werken zullen tezamen met de werken van INFANO uitgevoerd worden. Deze kostprijs wordt geraamd op 80.000 euro.

5-INFANO zal de samenwerking met architect  DE KEGEL verder zetten.

 Het is de bedoeling om de deelbeslissingen ( verkoop – huur – regeling architect ) afzonderlijk aan de gemeenteraad voor te leggen na technische uitwerking.

Het is de intentie van alle  partijen om alle nodige contracten in uitvoering van deze intentieovereenkomst te ondertekenen voor 31 oktober 2017.

De werken moeten starten voor 31 maart 2018.

REACTIE N-Va

Van Gerard De Floo (N-Va) kregen we de visie van de oppositie in verband met Infano en de Zagerij

Er bestaat sinds jaren een samenwerking bestaat tussen Infano (BKO – Zonnestraal – Pinokkio), de Gemeente, het OCMW, de Scholen, enz.

De gemeente verkoopt een deel van de site “ Zagerij” aan Infano voor  135.000.euro. De gemeente huurt  een deel van de “Zagerij”  gedurende  25 jaar aan een huurprijs van 6.128,29  euro per maand. Het betreft hier het deel nodig voor de nieuwe bib en het deel nodig voor de gemeentelijke vrije tijd dienst.

 Het deel van de Zagerij nodig voor het onderbrengen van de creches, goed voor 36 kinderen, blijft  uiteraard in handen van Infano. Infano zal dan ook  de verantwoordelijkheid voor beide creches voor zijn rekening nemen.

Het ganse bouwproject “Zagerij” (verbouwing – bouwrisico) is voor rekening van Infano, maar de gemeente betaald voor de verbinding (met loketfunctie) tussen Zagerij en Gemeentehuis nog eens 80.000 euro. Het   dossier voor de bouw van sociale woningen door het OCMW staat hier volledig buiten. Voor de N-VA is en blijft de heropbouw zagerij/bibliotheek een prestigeproject zonder meerwaarde.

De geplande uitbouw van de dienst Vrije Tijd zou kunnen omschreven worden als machtswellust. Pepingen staat niet aan de vooravond van een drastische aangroei van haar bevolking !  Een modern gemeentebestuur stelt de mens centraal…deze moet niet aanschuiven aan een loket en zijn verhaal doen, maar de mens - de client heeft een vaste afspraak met de betrokken ambtenaar, die er in de 1ste plaats is voor de bevolking.

Het OCMW dient zijn plannen met haar deel van de Zagerij af te werken en de gemeente dient haar deel  van de Zagerij louter in stand te houden. Dit is gezien de huidige situatie in Pepingen de enige wijze beslissing : wat zijn de gevolgen van de fusie tussen gemeente en ocmw ? hoe beantwoordt men de noden voortvloeiende uit het kerken- en (pastorij)plan? hoe komt men tegemoet aan  de wensen van de Heikruise bevolking inzake Mater Dei?

Een “krappe” meerderheid engageert  de gemeente op lange termijn….25 jaar! De gemeente heeft  haar jaarrekening  2016 nog niet voorgelegd aan de gemeenteraad…terug chaos? De gemeente heeft de wet op de overheidsopdrachten hier nog niet toegepasten er is nog geen marktbevraging gebeurd. Is een periode met lage interestvoeten de aangewezen periode om uw eigendommen te verkopen en terug te huren? De piste om via het AGB deze operatie af te handelen in plaats van via Infano is geenzins onderzocht…er zijn hier effectief btw besparingen te realiseren! Een studie over “de bibliotheek” voor de volgende decennia heeft nog niet plaats gehad.

 

In het dossier met een enorme financiele impact is geen enkel recent document ondertekend door een verantwoordelijke van Infano te vinden….misschien zijn die er…. maar ergens in de pipelines!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief